Минулої неділі відбулися перші вибори у 143 об’єднаних територіальних громадах із 22 областей України. За результатами голосування буде обрано 76 сільських голів, 46 — селищних, 21 — міського, а також відповідні місцеві ради та одного старосту. Це наймасштабніші перегони від часу місцевих виборів 2015 року. Про перебіг голосування в різних куточках країни — у повідомленнях наших власних кореспондентів.

 

Волинь

Вибори голів і депутатів місцевих рад відбувалися у трьох об’єднаних територіальних громадах. Головою Дубівської ОТГ Ковельського району став Роман Троцюк, який набрав 66,78 відсотка голосів виборців. У Заболоттівській ОТГ Ратнівського району переміг Валерій Свіржевський (56,98 відсотка), в Павлівській ОТГ Іваничівського району Андрія Сапожника підтримали 56,77 відсотка виборців. Усі три переможці — самовисуванці, повідомляє наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.

 

Вінниччина

Голів і депутатів місцевих рад обирали в десяти об’єднаних територіальних громадах. Половина з них має центри в районних містах і селищах краю, навколо яких сформовано ОТГ. У кожному з цих п’яти райцентрів керівниками залишилися колишні міські чи селищні голови.

Залишилися керувати ОТГ й колишні голови в містах Бар і Тульчин, а також селищах Оратів і Томашпіль. Одиниці серед нових облич можна побачити і в сільських територіальних громадах, передає наш власкор Віктор СКРИПНИК.

 

Івано-Франківщина

Вибори відбулися в семи новостворених ОТГ. За попередніми даними, переможцями серед очільників громад стали самовисуванці: в Космацькій ОТГ — Дмитро Бербеничук (набрав 82 відсотки голосів), Більшівцівській ОТГ — Василь Саноцький (67), П’ядицькій ОТГ — Петро Гайдейчук (57). Представники політичних сил перемогли у Витвицькій ОТГ — Микола Шикор (партія «УКРОП», 42 відсотки), Матеївецькій ОТГ — Петро Книшук (голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді, 70), Нижньовербізькій ОТГ — Ярослав М’якущак («Батьківщина», 42), Тлумацькій ОТГ — Роман Круховський (партія «УКРОП», 29), зауважує наш власкор Галина БРУХАЛЬ.

 

Запоріжжя

У райцентрі Приморськ, Комишувасі Оріхівського та Гірсівці Приазовського районів перемогу святкували чинні голови — Олена Божкова, Юрій Карапетян та Наталя Попова. І лише остання була підтримана БПП «Солідарність», а двоє перших — самовисуванці. До слова сказати, і в Комишувасі, і в Гірсівці виборці обирали з одного кандидата.

А ось у величезному селі Осипенко (тільки в ньому чотири тисячі жителів) Бердянського району переміг голова сусіднього прибережного і курортного села Новопетрівка Валентин Смага. Він висунутий партією «Наш край», передає наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Рівненщина

Відбулися вибори голів та депутатів Деражненської (Костопільський район), Млинівської та Острожецької (Млинівський район) об’єднаних територіальних громад.

До Держаненської ОТГ входять Дюксинська, Деражненська, Постійненська сільські ради. А головою Деражненської ОТГ обрано головного лікаря Деражненської лікарні Олександра Пустовіта. Йому допомагатимуть 22 депутати ОТГ.

До Млинівської ОТГ увійшло 11 сільських рад, а також Млинівська селищна рада. Поки що це одна з найбільших в Україні ОТГ: в її складі 34 села і селище з населенням 18 тисяч осіб. Посаду голови Млинівської ОТГ виборювали сім претендентів, серед яких три підприємці, полковник поліції у відставці, директор школи, колишній керівник сільгосппідприємства та колишній очільник селищної ради. За попередніми підрахунками, очолити ОТГ люди довірили підприємцю із Млинова Дмитру Левицькому, який працюватиме з депутатським корпусом із 26 обранців.

В Острожецькій ОТГ обрано 22 депутати. А ось щодо голови Острожецької ОТГ, то тут можна говорити лише про попередні результати. Адже розрив між двома претендентами на посаду глави — Тарасом Гордійчуком, який працював начальником відділу освіти, молоді і спорту Млинівської РДА, та Олегом Пархомеєм, який працював Острожецьким сільським головою не одне скликання, — мінімальний, якихось 96 голосів, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.