Надзвичайно чутливу тему діалогу журналістських спілок України та Росії, який триває з весни 2014 року, порушила на своїх сторінках парламентська газета «Голос України». Водночас коментарі, які дає редакція позиції Національної спілки журналістів України на міжнародній арені, свідчать про перебільшення і ролі діалогу, і про приписування цьому проекту, який реалізовується за посередництва Представника ОБСЄ з питань свободи медіа, непритаманних йому завдань та результатів. 


Для нас, українських журналістів-учасників цього діалогу, він є передовсім інструментом досягнення тих результатів, які сприяють допомозі нашим колегам та медіа в умовах конфлікту між двома країнами. І доказом є насамперед прогрес у питаннях безпеки журналістів та обстоювання професійних стандартів.


І тут не можна не згадати, що прийняті в рамках діалогу заяви (нехай, можливо, певною мірою і декларативні) таки дають вагомі результати. Це підтверджують наші колеги Роман Черемський — журналіст із Харкова, та Валерій Макеєв — правозахисник із Черкас, які по кілька місяців перебували у полоні так званої «ЛНР». Саме завдяки міжнародним заявам солідарності на них звернули увагу і звільнили.


Завдяки позиції української Комісії з журналістської етики вдалося спонукати російських колег до засудження пропагандистської діяльності відомого ведучого РФ Дмитра Кисельова. Общественная коллегия по жалобам на прессу прийняла фундаментальне рішення та засудила його пропагандистську програму про Майдан, і таким чином професійна експертна спільнота відмежувалася від «руконеподаваемого» Кисельова, визнавши його не журналістом, а пропагандистом.


Ще одна наша мета в рамках зустрічей на міжнародних майданчиках — це пошуки партнерів, які допомагають українським журналістам, що потрапили в біду. Бо дуже багато уваги до колег у біді, але мало хто цікавиться їхньою долею через півроку чи рік. Ми змогли залучити партнерів, які допомогли профінансувати лазерну корекцію зору для Марії Варфоломеєвої, котра 15 місяців пробула в полоні «ЛНР». Також були залучені кошти для правової підтримки Миколи Семени, котрого переслідує російська влада у Криму. Вирішено питання про надання суттєвої матеріальної допомоги родині Романа Сущенка, проти якого сфабриковано справу у Москві.


Тому хочеться нагадати, що перш за все треба не шукати «зраду», а уважно читати документи, з’ясовувати факти і знайомитися з реальними результатами допомоги колегам.


Сергій ТОМІЛЕНКО,  перший секретар Національної спілки журналістів України.