— Я в полоні вражень від нинішньої бюджетної ночі, — зазначила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку), відкриваючи вчора парламентські слухання «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі». Ініційована Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин дискусія зібрала у сесійній залі представників уряду, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, профільних асоціацій і спілок, науковців, фермерів та провідних виробників сільгосппродукції, власників та користувачів гектарів — усіх, кому небайдужа доля українських земель та України.

 

 

Питання обігу гектарів, за словами Оксани Сироїд, — вчасне і, на жаль, перезріле впродовж тих десятків років, під час яких приймають рішення.


Думки експертів, науковців, економістів, власників та користувачів цих земель кардинально різняться — одні наполягають на негайному знятті обмежень на купівлю-продаж, інші не рекомендують вдаватися до таких кроків в умовах економічної нестабільності та військового конфлікту.


Усі усвідомлюють, що, продовжуючи мораторій на продаж сільгоспугідь, ми, з одного боку, захищаємо інтереси громадян, щоб у них не скупили їхні наділи за заниженою ціною, а з другого — обмежуємо дароване їм Конституцією України право вільно розпоряджатися своєю власністю. При цьому розуміємо, що нині діючий мораторій значною мірою спрямований на захист інтересів держави, гарантування її продовольчої та економічної безпеки.


Зважаючи на це, досить складно прийняти доленосне для України рішення і запропонувати суспільству досконалу національну модель обігу таких земель.


Але зрозуміло, що реформування земельних відносин у країні має здійснюватися прозоро для людей, з урахуванням усіх напрямів розвитку економіки, зокрема, процесів децентралізації влади із переданням повноважень та фінансових ресурсів від центрального на місцевий рівень для формування самодостатніх об’єднаних територіальних громад. Саме тому на слухання запросили не лише аграрних експертів, науковців, виробників сільськогосподарської продукції, а й представників органів місцевого самоврядування, щоб спільно визначити майбутній вектор щодо обігу земель сільгосппризначення.


На парламентських слуханнях побувала Галина КВІТКА.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Подробиці з парламентських слухань читайте у наступних номерах газети.