Вітаючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів ухвалення Держбюджету на 2017 рік, прем’єр Володимир Гройсман наголосив, що з 15 вересня уряд вів чесний та відкритий діалог з комітетами, фракціями і групами та загалом із парламентом щодо формування плану дій, який дасть змогу оптимістично дивитися в майбутнє. «Сьогодні я можу сказати, що з бюджетом на 2017 рік ми входимо абсолютно планово, а це означає, що ми розвиватимемо економіку, забезпечимо економічне зростання та втілимо чимало важливих проектів», — підкреслив глава уряду.

 

Окреслюючи пріоритети Держбюджету на 2017 рік, В. Гройсман насамперед наголосив на підвищенні розміру мінімальної зарплати із 1600 до 3200 гривень. «Ми виконали це завдання і вдвічі підвищили мінімальну заробітну плату в країні. Це був сміливий, але перший крок за всю історію незалежності країни, коли вдвічі підняли мінімальну зарплату для працюючих громадян», — сказав він.


Крім того, зарплата медичних працівників зросте на третину і становитиме від 3960 гривень до максимального показника у 8460 гривень. Також В. Гройсман наголосив на збільшенні на 2 мільярди гривень коштів на закупівлю ліків та загалом на 19 мільярдів для фінансування системи охорони здоров’я. «Це означає, що через чесні та публічні закупівлі буде придбано більше ліків і вони будуть якісні», — переконаний він.


Не менш важливим пріоритетом, який знайшов відображення в бюджеті, прем’єр вважає збільшення фінансування освітньої галузі. «З 1 січня ми матимемо майже 50-відсоткове зростання заробітних плат українських вчителів», — зазначив глава уряду та повідомив, що водночас буде змінено підходи до виплати стипендій студентам. За його словами, важливо саме через стипендії стимулювати успіхи в навчанні та щоб це була додаткова мотивація отримати якісну освіту. Загалом на 2017 рік обсяг коштів на фінансування стипендій збільшено на 576 мільйонів гривень.


Ще один важливий крок на шляху поліпшення добробуту громадян — це збільшення розміру першого тарифного розряду із 1335 до 1600 гривень. Водночас прем’єр нагадав, що раніше, коли обговорювалася Генеральна угода між урядом та профспілками, то передбачалося, що розмір першого тарифного розряду збільшиться лише на 25 гривень. «Але ми знайшли можливість закласти до бюджету збільшення не на 25, а на понад 200 гривень», — підкреслив глава уряду.


Як один з авторів реформи фінансової децентралізації та й загалом процесу децентралізації в країні, В. Гройсман зазначив, що йому було соромно чути під час обговорення проекту бюджету деякі некомпетентні заяви.

«Насправді з 2015 року, коли ми розпочали фінансову децентралізацію, місцеві бюджети зросли на 52 відсотки, тож мова йде про колосальні ресурси, які сьогодні сконцентровано на місцях. Але я, як автор цієї системи, також хотів би, щоб на місцях ті, хто отримав сотні мільйонів і мільярди додаткових грошей, ефективно їх використовували, щоб кожна гривня, яка залишається на місцях, інвестувалася в якість життя українських громадян. Бо іноді деякі керівники на місцях вважають, що їх не потрібно інвестувати в нові дитячі садочки чи дороги, а що 500 мільйонів чи мільярд гривень можна покласти під відсотки в банк і нічого не робити, а під Новий рік вручити якісь подарунки», — наголосив прем’єр та, назвавши такий підхід безвідповідальним, підкреслив, що нині в країні вже є чимало інших прикладів, коли місцева влада працює на громаду і саме громада дасть оцінку керівникам під час виборів.


Подякувавши парламентським фракціям і групам, а також керівництву Верховної Ради, які підтримали Держбюджет на 2017 рік, прем’єр підкреслив, що в такий спосіб вони проголосували за розвиток країни. «У такий спосіб вони підтримали стабільність у нашій країні і фактично виконали дуже важливу функцію: взяли відповідальність не просто на словах, а насправді конкретними рішеннями довели здатність на політичне лідерство», — зазначив В. Гройсман.