П’ятий рік поспіль на наших теренах успішно працює ефективна методологія Ради Європи щодо вивчення, пошанування і поширення кращих практик місцевого само-врядування. Це переконливо підтвердила підсумкова конференція загальноукраїнського конкурсу-2016, організованого вітчизняним Мінрегіонбудом у співробітництві з Програмою РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Зазначимо, що завдання згаданого конкурсу — сприяти самоврядному активу в здобутті нових знань і обміні досвідом; публічне визнання найактивніших громад та обраних ними очільників, діяльність яких має на меті підвищення стандартів якості життя громадян; поширення корисних ініціатив органів місцевого самоврядування, спрямованих на прискорення процесів децентралізації в нашій державі.


Варто згадати, що, власне, ідея такого творчого суперництва народилася понад десять років тому у Великій Британії, а методику конкурсу кращих практик розробили в Центрі експертизи реформ місцевого самоврядування Генерального директорату з питань демократії РЄ, і вона є універсальною та корисною для розвитку і модернізації будь-якої європейської країни.


Цьогоріч уперше до творчого змагання органів місцевого самоврядування організатори включили тему «Об’єднання територіальних громад».


З-поміж фіналістів конкурсу в цій номінації, зокрема, варто згадати практику, пов’язану з розробкою і впровадженням стратегії розвитку об’єднаної територіальної громади із використанням європейського досвіду і залученням до цього процесу громадськості.


У Добрянський сільській раді з Миколаївщини поштовхом до об’єднання довколишніх громад стали навчальні поїздки на Житомирщину та Одещину, де спільними зусиллями кількох громад вже створено і діють нові потужні інституції. Маючи бюджетні кошти, державні субвенції, нові громади отримали можливості до розвитку, взялися за реформування освіти, соціальної сфери, медицини.


Запозичивши досвід поліщуків і одеситів, миколаївці також розпочали такі процеси в себе. Щоб пояснити переваги укрупнення, започаткували громадську організацію «Мрії збуваються» і почали щиро, по-людському говорити з односельцями. Не чекаючи, допоки люди зберуться на сільські сходи, відвідали кожну хату. Аргументи на користь об’єднання: «Ми поїхали до сусідів, побачили все на власні очі й вирішили зробити так у себе», — виявилися переконливими.


Безцінна практика миколаївців, які стали номінантами диплома першого ступеня, безумовно, варта вивчення, поцінування і поширення, визнали організатори конкурсу.


Своїми історіями успіху поділилися з присутніми на конференції й інші переможці «Кращих практик».


Так, проект Івано-Франківської міськради з відновлення ковальського мистецтва приніс столиці Прикарпаття не лише сплеск туризму (понад 100 тисяч на рік), а й дав можливість створити шістнадцять тисяч робочих місць.
У Горбовому на Чернігівщині повернули до життя комбікормовий завод, де нині заробітна плата не поступається столичній, у громаді зросла кількість населення, а молодь не від’їздить на заробітки деінде.


У Гніздичеві на Львівщині зусиллями самоврядного активу створили музичну школу, куди довозять талановитих діток з найвіддаленіших сіл. А Дунаєвецька об’єднана територіальна громада, до речі, одна з найбільших не лише на Хмельниччині, а й у країні, цьогоріч розумно розпорядилася коштами державної субвенції: створила потужну комунальну службу, придбала сучасну техніку, багато зробила для благоустрою кожного населеного пункту об’єднаної громади.


Ще такий цікавий факт із згаданої конференції. Переможець конкурсу «Кращі практики-2016» — Луцька міськрада, яка однією з перших започаткувала Центр надання адміністративних послуг, не лише відчутно підвищила якість обслуговування своїх громадян, а й заробила до міського бюджету майже 19 мільйонів гривень.


Як підсумував Спеціальний радник українського уряду, представник Ради Європи Даніель Попеску, конкурс «Кращі практики» — дієвий європейський інструмент розвитку. За його словами, успішна розбудова місцевої демократії майже наполовину залежить саме від спілкування представників місцевого самоврядування між собою на конференціях та під час навчальних поїздок, від обміну і запозичення кращого досвіду. А згаданий конкурс якраз і є чудовою платформою для цього.