Гордість Добровеличківки — центральна районна лікарня. А гордість лікарні — це її головний лікар Петро Гинькут. Справедливо вважається, що Петро Васильович, маючи природний талант знаходити спільну мову з аграрною елітою району, не те щоб круто повернув, але таки істотно підкорегував місцеві інвестиційні потоки в бік лікарняної казни. Виграв від цього весь Добровеличківський район. І навіть сусідні...

 

Оснащена найновішою апаратурою на всі сто й укомплектована кадрами з резервом (!) ЦРЛ, відремонтовані належним чином поліклінічне та пологове відділення, поточний ремонт терапії, нове устаткування для котельні, щойно придбана сучасна карета «швидкої»... — це лише видимий результат згаданого консенсусу бізнесу, громади та влади.


«Завдяки тому, що наша лікарня має гарні умови для лікування хворих, і нам, фахівцям, приємно ходити на роботу, щодня вдягати форму, — розповідає завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії, лікар-анестезіолог Ігор Шаповалов, приймаючи від райради та РДА в дарунок лікарні новенький кисневий концентратор. Таких встановлено ще два — в хірургічне та реанімаційне (посилений) відділення.


Ігор Валерійович приїхав у Добровеличківку п’ять років тому після перших плідних перемовин із ним як із випускником медзакладу головного лікаря Петра Гинькута. Лікарня отримала одразу двох фахівців, оскільки дружина Ігоря Шаповалова — також лікар-анестезіолог. До речі, в той час, коли окремі районні лікарні області не мають у своєму штаті жодного анестезіолога, акушера-гінеколога чи хірурга, в Добровеличківці їх на кожному напрямку... по чотири (!). Своїми операційними бригадами тут можуть закривати потребу у відповідній медичній допомозі цілодобово. Тож можна абсолютно впевнено констатувати, що, навіть наражаючись часто на відмови випускників училищ та вишів, Петро Гинькут рекрутингову кампанію в підсумку виграв за всіма статтями. Бо сьогодні лікарня має 40 (!) висококваліфікованих лікарів.


«Кожні кілька місяців відвідуємо якісь семінари, з’їзди для спеціалістів, підвищуємо кваліфікацію, спілкуємося з колегами із Дніпра, Запоріжжя, Кропивницького, — розповідає про своє професійне життя і при цьому не скаржиться на відірваність від великого міста лікар Шаповалов. — Поки що нас із дружиною Добровеличківка влаштовує. А якби лікарня ще й стала окружною, працювати за умов ширших повноважень було б не лише відповідальніше, а й цікавіше».


У Добровеличківської ЦРЛ справді є всі підстави вважатися найбільш самодостатнім (районним) медзакладом області, розташованим у західному від обласного центру напрямку на відстані понад 100 кілометрів. Не випадково хворі з Новоукраїнського та Вільшанського районів вирушають по допомогу саме сюди. Та й хірурги з Добровеличківки вже сьогодні виїздять консультувати та оперувати хворих до сусідніх районів.


Що вже казати про харчування, яке за вартістю перевищує встановлені МОЗ норми в рази, про обов’язковість у щоденному меню м’яса та риби. Про температурний режим, про наявність у кожній окремій палаті (за потреби) чи одного на кількох хворих санвузла із сучасною сантехнікою, душовими кабінками...


Небезпідставно керівник установи пишається й тим, що всі до єдиного апарати, які є на балансі закладу (і буквально днями подарований районною владою призначений для функціональної діагностики «Кардіо+», і ультразвуковий прилад походженням ще з СРСР), — у робочому стані, всі — на службі пацієнтів. Це ще один доказ адміністративного таланту головного лікаря. До цієї ж «залікової книжки» слід занести подяку від приїжджих фахівців, забезпечених житлом саме в Добровеличківці (без такого стимулу залучити гарного фахівця в лікарню було б неможливо). Житло за п’ять років отримали вісім сімей лікарів. Гроші на дев’яту квартиру вже виділено родині акушера-гінеколога з окупованої Донеччини, і наразі сім’я підшуковує житло, яке б відповідало всім їхнім вимогам.


У контексті розмови про побут працівників слід згадати й розташований на другому поверсі, над терапевтичним відділенням, гуртожиток для молодих спеціалістів ЦРЛ. П’ять років тому це приміщення треба було списувати, але його врятували. Тепер і внизу — в палатах, і вище — в кожній квартирі працівника лікарні, є всі умови для лікування та проживання. Лікарня, за активного сприяння спонсорів та меценатів, своїм коштом щороку ремонтує в цьому гуртожитку, фактично відбудовує, по дві однокімнатні квартири — для молодих фахівців-одинаків та для тимчасового проживання.


...У налагодженні належної роботи закладу його колективу та головному лікарю істотно допомагають і районна рада (голова Людмила Корнієнко), і райдержадміністрація (голова Василь Смаглюк), й інші керівники району разом із місцевими депутатами. Навіть дивно стає, коли чиновники зі знанням справи і точністю, якою похвалиться не кожен фахівець вузького профілю, називають марки імпортного устаткування, пояснюють, для чого воно...

Відчувається, медзаклад — візитка району, приклад успішної співпраці багатьох людей на різних посадах. І, зважте, тут слова «реформи, реформування» майже не згадують. Просто на совість роблять свою роботу. Для людей...

 

ДОВІДКОВО

 

Після «оптимізації» Добровеличківська ЦРЛ налічує 120 ліжко-місць. Серед фахівців два лікарі-хірурги мають вищу кваліфікаційну категорію та володіють методикою холецистектомії, резекції шлунку та іншими лапароскопічними методами лікування.

 

ФАКТ

У лікарні давно забули, що таке тривалі вимірювання температури тіла (звичним градусником) чи отримання характеристик крові пацієнта. Сьогодні потрібно лише доторкнутися до тіла певним приладом — і показники знято. Спеціальні прилади забезпечують запрограмоване цілодобове введення необхідних медпрепаратів належного дозування без втручання медиків (без звичних шприців).


У палатах кількох відділень встановлено мікрокомп’ютери-монітори, які здійснюють постійний контроль за фізичними характеристиками та в разі їх змін негайно повідомляють про це медперсоналу.


За фінансової підтримки РДА та райради на базі Добровеличківської ЦРЛ започатковано два унікальні соціально-медичні проекти — безплатне оперативне лікування кил (гриж) та лікування жінок, які мають патології шийки матки.

 

Малюки проходять процедури в кабінеті фізіотерапевтичному та лікувальної фізкультури. А потім вирушать до сучасної ігрової кімнати,яка теж є в лікарні.

 

Біля нового (уже шостого) медичного автомобіля голова райради Людмила Корнієнко, голова РДА Василь Смаглюк та головний лікар Петро Гринькут.



Фото Петра МЕЛЬНИКА.