Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч з Головою Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Елмаром Броком. Очільник законодавчого органу зазначив, що наша країна високо цінує підтримку Європарламенту та докладає багато зусиль до розвитку подальшої співпраці з європейськими інституціями.


А. Парубій наголосив на важливості продовження санкцій проти російського агресора, дії якого стають «дедалі активнішими на сході». «Практично кожного дня ми бачимо атаки на наші позиції, на наші війська, — сказав він. — Тому дуже важливо, щоб Європейський Союз міг не тільки давати оцінку, а й реальними діями впливав на Росію. Об’єднана позиція з приводу продовження санк-цій є дуже важливою для України».

 


Очільник парламенту наголосив на необхідності прискорення запровадження безвізового режиму для українців і відзначив особистий вклад Е. Брока у вирішення цього питання. «Знаю, що в Європарламенті є підтримка, тож чекаємо орієнтовної дати, коли б рішення могли ухвалити», — сказав він.


Голова Верховної Ради поінформував Голову Комітету в закордонних справах Європейського парламенту про ухвалення бюджету, «затвердженого відповідно до законодавчих норм і з повною підтримкою зали — 274 народних депутатів». «Це важливе рішення для стабілізації ситуації в країні, підтримки української армії та безпеки, — підкреслив він. — У цьому бюджеті передбачено, зокрема, зростання зарплат і соціальних стандартів».
За словами Андрія Парубія, українська економіка пройшла найважчий етап, і тепер варто очікувати підйому. «Ухвалено закон про Вищу раду правосуддя, що стало важливим кроком проведення судової реформи в Україні, — також зауважив він. — Ми твердо йдемо шляхом змін і сподіваємось на підтримку надалі». Так, бюджет приймався згідно з процедурою обговорення, розглядалася кожна поправка, дотримувалися всі процедури, наголосив очільник парламенту, зауваживши: це і є справжні реформи. «У тому напрямку ми будемо рішуче рухатися і далі, водночас захищаючи права опозиції», — підкреслив Андрій Парубій. Він висловив упевненість, що ми «все зможемо пройти і створити нову Україну». Адже це і є наш обов’язок перед тими, хто поліг на Майдані і в АТО.


Елмар Брок зазначив, що таке ухвалення бюджету — сигнал до стабілізації системи. «Про це свідчить не лише кількість голосів, але й те, наскільки вчасно документ ухвалений», — сказав він. Голова Комітету повідомив, що в Європі знають про покращення економічних показників України «після двох таких складних років», і додав, що потрібен ще певний час, щоб люди також відчули покращення. «І що більше цьому допоможе бюджет, то краще, — наголосив Е. Брок. — Важливо, що ви змогли досягти стабільності і показали такий прогрес, незважаючи на всі труднощі».


Голова Комітету Європарламенту підкреслив, що «цей парламент і уряд мають повністю відпрацювати свій термін, а дострокових виборів бути не повинно». «Необхідна стабільність, — сказав він. — Треба повністю використати всі можливості та показати, що демократична система нормалізована. Це важливо для сталої міжнародної підтримки України». Гість додав, що підтримка з боку Європи має тривати надалі, в тому числі, й санкції проти Росії.


На думку Е. Брока, відносини з Європейським Союзом не мають зводитися тільки до безвізового режиму. Водночас він висловив сподівання, що після схвалення рішення Радою ЄС українські громадяни зможуть їздити без віз до Європи уже навесні чи влітку наступного року.


* * *


Президент України Петро Порошенко зустрівся в Головою Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Елмаром Броком. Елмар Брок відзначив реформаторські зусилля України, зокрема схвалення Верховною Радою України Державного бюджету України на 2017 рік, зміцнення банківської системи та сміливість рішення щодо націоналізації ПриватБанку, а також реалізацію антикорупційної політики, у тому числі впровадження системи е-декларування, розбудови антикорупційної інституційної архітектури та судової реформи, повідомила прес-служба Президента. «Саме ці кроки зміцнюють правову безпеку України, яка є критично важливою для залучення іноземних інвестицій та економічного піднесення держави», — наголосив Голова Комітету Європарламенту.


Співрозмовники також обговорили останній розвиток подій на Донбасі та засудили збройні провокації російської сторони, спрямовані на загострення ситуації на лінії зіткнення.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.