Як автомобіль неможливо уявити без коліс, так Новий рік -- без зеленокосої красуні. Це може бути і ялинка, і сосна -- про уподобання, як відомо, не сперечаються. На Сумщині сосни купують приблизно у десять разів частіше, ніж ялинки, і саме на такі пропорції орієнтуються лісівники напередодні Нового року.

 

На знімках:

 

До Нового року готові!
Головний лісничий Роменського лісгоспу
Іван Примак

 

Інженер з лісових культур
Тростянецького лісгоспу
Світлана Головченко

 

Фото надано
Сумським обласним управлінням
лісового та мисливського господарства.

 

Зараз що далі в ліс, то менше дров, і ця обставина позначається на новорічній атрибутиці. Замість живих дерев дедалі частіше купують пластмасові вироби "багаторазового використання", але ж якби до їхньої холодної краси додавали ще й хвойного аромату! Поки що натуральному дереву альтернативи немає, бо тільки воно пахне живицею.

 

На Сумщині новорічні пахощі "у кожен дім" забезпечує обласне управління лісового та мисливського господарства. Кампанію з продажу дерев воно почало 2 грудня. Працює більше 80 пунктів, що розташовані на територіях місцевих лісгоспів та у людних місцях. За словами начальника обласного управління Віктора Чигринця, нинішнього сезону лісівники планують продати не менше 40 тисяч сосен та ялин. Минулого року їх реалізували понад 47 тисяч, бо новорічні деревця на Сумщині оптом закуповували підприємці із Харківської, Дніпропетровської, Полтавської, Херсонської та інших областей.

 

Цієї зими напередодні свята хвойні дерева коштують у середньому 31 грн. за погонний метр, але залежно від району ціни коливаються від 30 до 35 грн. Якщо дерево не "нелегальне", а заготовлене та продається прозоро і планово, воно обов'язково має маркування. Це може бути пластикова бирка зі штрих-кодом або самоклейна стрічка. Стрічка дешевша за бирку, тому її використовують усе частіше. В обох випадках споживач може "забити" зазначений номер на сайті та дізнатись, чи "законне" йому дісталось деревце.

 

Ми поцікавились у В. Чигринця, як він ставиться до ідеології "Грінпіс". Дерева -- це, можна сказати, живі істоти, тож чи варто їх знищувати тільки для того, аби помилуватися кілька днів? Віктор Петрович нам відповів, що лісівники таку ідеологію цілком поділяють. Як правило, сосни та ялини на продаж заготовлюють під час санітарних рубок. Тростянецький, Роменський та Краснопільський лісгоспи вирощують ялинки у горщиках -- спеціально для природолюбів. Таке дерево нагадує про свято тривалий час. Воно не всихає і не осипається, а навесні його можна висадити в ґрунт. Коштує таке "вічно-новорічне" дерево 120--150 грн.

 

У передноворічні дні активізуються "зелені" браконьєри, тому лісівники в цю пору "не вилазять" із рейдів. На Сумщині створено 66 бригад, до складу яких входять і працівники поліції. Загалом, в охороні зелених насаджень беруть участь майже 250 чоловік, які пильнують не лише лісові масиви, а й автошляхи та базари. В обласному управлінні лісового та мисливського господарства цю важливу роботу очолює Олександр Баня.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України