Об’єднана громада на Херсонщині народжується в муках

 

Не встигли мешканці окремо взятого села погодитися на вступ до об’єднаної територіальної громади, як уже й «на вихід» зібралися. І це після того, як в ОТГ призначили вибори депутатів та профінансували їх з державного бюджету!


Казус, який в Україні ще не мав прецедентів, стався у Каховському районі Херсонщини. Тут сім населених пунктів утворили єдину громаду із центром у селі Тавричанка, яке є базовим для найуспішнішого державного підприємства області — дослідного господарства «Асканійське». До тутешнього бюджету від нього надходить до двох мільйонів гривень щороку, тож у селі є газ і вода, немає перебоїв з електроенергією, гарні дороги. А в школі ще торік запустили котельню на твердому паливі, тож на холоднечу дітлахам нарікати не доводиться. Керівники інших потужних підприємств домовилися, що спільно збиратимуть ресурси і підтягуватимуть навколишні села до рівня Тавричанки, тож на таку перспективу охоче погодилися навіть в Ольгівці.


Але потім зо двісті її жителів пристали на протилежну думку — мовляв, треба об’єднуватися з ближчим селом. «До Тавричанки від Ольгівки понад 20 кілометрів — дістатися туди важко. Натомість до села Зелений Під — усього 12 кілометрів. Об’єднуватися треба з ближніми сусідами, а не дальніми, і такої думки дотримуються чимало моїх односельців», — запевняє колишній сільський голова Ольгівки, а нині пенсіонер Олександр Хруслов. «Якщо вже згоди про об’єднання немає, треба поки що залишатися самостійними», — висловлює альтернативну думку місцевий фермер Володимир Табунщик.


Зігріває лише надія


Про намір відмовитися від альянсу з Тавричанкою мешканці Ольгівки навіть написали в колективному листі. Проте ще до того в ОТГ призначили дату виборів. І навіть ті, хто сумнівався в доцільності об’єднання, прийшли голосувати на дільницю, відкриту в сільському клубі. Він нині навіть не опалюється, та людей зігріває надія: може, бодай щось зміниться на краще.


Кореспонденту «Голосу України» ольгівчани скаржилися, що в селі нема роботи, дороги розбиті, та ще й воду на чотири дні відключили — ніяк аварію на трубопроводі не ліквідують. Воду для пиття доводиться купувати в магазинах, а для технічних потреб її набирають та возять із Каховського магістрального каналу! Втім, біди з дорогами та «комуналкою» такі самі й у сусідніх селах: Мар’їнці, Заозерному, Дудчиному, Любимо-Павлівці. Тож щойно обраний голова ОТГ (до речі, виконроб ДП ДГ «Асканійське») Юрій Гречка підтверджує: саме з розв’язання інфраструктурних проблем розпочнеться робота самоуправління об’єднаної територіальної громади.

Найближчим часом відкриють автобусні маршрути, які поєднають усі села громади. А коли вони ходитимуть три-чотири рази на день і без запізнень, навіть для пенсіонерів різниця у кілька зайвих кілометрах між Ольгівкою і Тавричанкою стане неістотною.


З власної мушлі —у великий світ


Керівники найбільших сільгосппідприємств нової ОТГ домовилися також зібрати по сто гривень із кожного гектара оброблюваних угідь. Очікують скласти не менше двох мільйонів гривень, а підуть вони на створення єдиного для всіх сіл комунгоспу та закупівлю техніки для нього. Комунгосп і комунікаціями опікуватиметься, і чистотою, і ритуальними послугами. Та й спільний бюджет має зрости з нинішніх трьох до восьми мільйонів гривень, тож для старту вистачить. Усі проекти висуванці об’єднаної громади збираються рухати якнайшвидше, щоб земляки на власні очі переконалися у тому, що вони спроможні навести лад.


«Люди нині зневірилися, поховалися кожний у свою мушлю. І вряди-годи звідти виглядають: а що там у великому світі робиться? Але об’єднану громаду для того й створювали, щоб сусіди залишили свої мушлі і знову відчули себе справжніми господарями на своїй землі — відповідальними за все хороше і погане», — влучно зауважує щойно обраний голова ОТГ Юрій Гречка. Можливо, й Ольгівка по тому змінить гнів на милість?


Пенсіонер Олександр Хруслов та фермер Володимир Табунщик — активні учасники дискусії про майбутнє громади.


Фото автора.