Перша асоціюється з Новим роком, Дідух є традиційним атрибутом Різдва. В оселях прикарпатців під час зимових свят зазвичай присутні обидва символи. І вуличний розпродаж в Івано-Франківську пропонує їхнє різноманіття, в тому числі, й цінове. Найменше хвойне деревце, складене із гілочок і "дідушок", можна придбати й за 20 гривень. Відтак прайс зростає залежно від висоти деревця та вишуканості солом'яного оберегу. Тож можуть коштувати до 400 гривень і більше. Не відстають у цінах і штучні ялинки -- найдешевші 80--100 гривень, вищі, екологічні та безпечні можуть сягнути тисячі й більше.
А далі в переліку святкових витрат, звісно ж, новорічно-різдвяне меню. В той час, як ціни у місцевих закладах торгівлі тримаються принаймні на рівні початку грудня, то на ринках міста деякі продукти уже відчутно подорожчали. З усього видно, що в традиційних салатах "олів'є" та "шубі" найдешевшою буде сіль, в середньому, 3,80 за кілограм. За нею йдуть картопля -- 3,80--6 грн., буряк -- 4--6, морква від 3,80 до 7, цибуля -- 5--8 грн. Придбання решти складників -- яєць (2,50--3 грн., домашні 6 за штуку), варена ковбаса (від 70 грн. за кг), філе птиці (від 67 грн.), оселедець (шматочками від 20 грн. і філейка до 90) та майонез залежатимуть від купівельної спроможності кожного. Зрештою, як і наступний список: свинина -- 65--80 грн. за кг, підчеревина -- 45--55, сало -- 35--50. Яловичина, як правило, дорожча, від 85 гривень до 120 за молочну телятину. Свіжі огірки та помідори ще тримаються на рівні 36--40 грн., найдешевшими фруктами є яблука -- до 12 гривень та апельсини від 22. За мандарини уже просять 40, лимони -- 50, хурму від 55, а за одну гранату від 25 до 55. Страшенно дорогим видався часник: до 90 гривень за кілограм, і вагова зелень: кріп -- 30 грн. за 100 г та петрушка 20, відповідно. Хоча маленький пучечок свіжого салату можна придбати й за 10, але, це, так би мовити, на один зуб. Без 100 і більше гривень у кишені нема чого підходити до прилавків із твердими сирами, маслом та цукерками. Справжність та якість цих продуктів пропорційно зростають із цінами на них. Щодо інших десертів, то святкову здобу галичанки випікають свою, оскільки дешевше та надійніше для здоров'я: борошно від 8 до 10 грн. кг, молоко магазинне -- 12,50--15 за літр, олія -- 28,50--32,50, цукор -- 15--16, кисломолочний сир та сметана в межах 40--50 гривень за кілограм та літр. Найголовніше у святкові дні -- не переборщити ані з споживанням, ані з купівлею, а головне -- не забути, що на нинішнє "меню" кожного українця суттєво впливають не тільки ціни на харчі, а й на комунпослуги.
Галина БРУХАЛЬ.
Івано-Франківська область.