Після відставки попереднього голови Сумської обл-ради новий очільник представницького органу Володимир Токар провів прес-конференцію, на якій дав зрозуміти, що на регіон чекають суттєві кадрові зміни.

Уже на першій сесії під його головуванням, яка відбулася 22 грудня, обласна рада замінила начальника управління комунального майна і генерального директора свого найбільшого комунального підприємства — «Сумиоблагроліс». Лісогосподарське підприємство очолив депутат від фракції «Воля народу» Костянтин Товстуха, а управління коммайна — депутат від «Солідарності» Дмитро Нагорний. Позбулася крісла також представниця партії «Свобода» Олена Сердюк. Замість неї бюджетною комісією облради керуватиме депутат від «Відродження» Микола Березін. Останнє призначення викликає найменше запитань, бо раніше М. Березін уже працював на цій посаді й вважається одним із найкращих фахівців у царині бюджету та стратегічного планування. Постійна комісія з питань бюджету — єдина в Сумській облраді, де голова має реальний вплив на ситуацію і працює не на громадських засадах, а за зарплату, тому під час розподілу «портфелів» за неї точиться найзапекліша боротьба. Однак з усього видно, що на цьому кадрові метаморфози в області не закінчаться, і «далі буде».


Того самого дня сесія Сумської облради затвердила бюджет на 2017 рік. За доходами і видатками він становить 5,7 млрд. грн. — на 7 відсотків більше, ніж кошторис-2016. Традиційно найбільше коштів виділяється галузям освіти та охорони здоров’я — відповідно 32 і 44 відсотки від загального «пирога». Серед конкретних асигнувань звертають на себе увагу придбання апарату УЗД для обласного діагностичного центру за 1,8 млн. грн., променевої трубки для такого ж центру в Шостці за 1,6 млн. грн. та інкубатора для обласного перинатального центру вартістю 715 тис. грн. Не залишився також непоміченим такий рядок у бюджеті, як виділення 2,5 млн. грн. на ремонт фасаду будівлі облради-облдержадміністрації.


За порядком у сесійній залі стежили 40 поліцейських. Через перший поверх до амфітеатру, де відбуваються засідання сесії, пропускали лише депутатів і працівників апарату облради. Представники громадськості та журналісти, згідно з новими правилами, тепер мусять заходити через двері на другому поверсі.

Сумська область.