Три роки тому неподалік селища Оржів Рівненського району було встановлено гранітний хрест та пам'ятну дошку на честь провідника ОУН Володимира Робітницького. Наразі факт пошанування світлої пам’яті про славного українця затьмарився фактом вандалізму – невідомі розбили меморіальну дошку (на колажі).

 

За пошук зловмисників взялася поліція. А тим часом активісти вирішили запровадити ініціативу щодо збору коштів на відновлення меморіалу. І при цьому зазначають, що якими б злісним не були підступні наміри вандалів, пам'ять про славного сина України не вдасться спаплюжити.

 

Володимир Робітницький, як відомо, був першим окружним провідником ОУН на Рівненщині (1936–1937), крайовим провідником Північно-Західних Українських Земель (ПЗУЗ) (кінець 1940 – літо 1941), політичним в'язнем (засуджений польською владою на 10 років позбавлення волі). Помер у 1941 році у Львові. За однією з версій – через отруєння. А родом Володимир Робітницький був із хутора Адамків, що біля селища Клевань Рівненського району.

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Колаж автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України