На Тернопільщині вже створено 36 об’єднаних територіальних громад — це найбільше в Україні. Після проведення грудневих виборів об’єднані територіальні громади тепер охоплять 287 тисяч населення, 206 рад, 360 населених пунктів.


За попередніми даними, за результатами виборів у дев’яти ОТГ, що відбулися минулої неділі, в Більче-Золотецькій ОТГ Борщівського району перемогла Галина Огородник, у Борсуківській ОТГ Лановецького району — Іван Друзь, у Великодедеркальській ОТГ Шумського району — Іван Данилюк, у Вишнівецькій ОТГ Збаразького району — Володимир Кравець, у Гримайлівській ОТГ Гусятинського району — Сергій Чайка. Водночас у Залозецькій ОТГ Зборівського району перемогу здобув Любомир Фесик, у Коцюбинській ОТГ Гусятинського району — Іван Воробець, у Трибухівській ОТГ Бучацького району — Олег Максимович, у Черниховецькій ОТГ Збаразького району — Марія Кіпибіда.


Важливо, що місцеві бюджети громад за результатами децентралізації цього року збільшилися у дев’ять разів. А загалом бюджет області зріс на понад 50 відсотків. Це сотні мільйонів гривень, які мають змогу витрачати через переваги децентралізації мешканці об’єднаних територіальних громад на будівництво дитячих садків, шкіл, доріг, на ремонтні роботи, розбудову інфра-
структури.


Тим часом на Тернопіллі найменшою громадою є Лопушненська ОТГ (2,3 тис. населення, 6 колишніх рад), найбільшою — Теребовлянська ОТГ (30,7 тис. населення, 26 колишніх рад).


Унаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавств, інших законодавчих актів у контексті децентралізації, обсяг власних доходів бюджетів об’єднаних громад (без урахування трансфертів) на 2016 рік під час формування бюджетів становив 221,7 млн. гривень, що у 2,6 разу більше, ніж у 2015 році.


За січень-листопад 2016 року до загального фонду бюджетів ОТГ надійшло 316,7 млн. гривень власних доходів. Виконання забезпечено всіма вже діючими об’єднаними територіальними громадами за всіма основними видами податків та зборів. Податку та збору на доходи фізичних осіб отримано 164,6 млн. гривень (план виконано на 110,1 відсотка), податку на майно — 41,4 млн. гривень (план виконано на 116,2 відсотка), єдиного податку — 57,1 млн. гривень (131,2 відсотка). Крім того, забезпечено надходження акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами обсягом 41 млн. гривень.


За рік очікується отримати 344,2 млн. гривень власних доходів, що на 257,7 млн. гривень (у 4 рази) більше, ніж 2015 року. Це, як передбачається, стимулюватиме інші місцеві ради до подальшого об’єднання.

Тернопільська область.