У Полтаві влаштували виставку ікон, які вирізьбив із дерева знаний місцевий майстер Юрій Панкевич. Напередодні Новорічно-різдвяних свят їх репрезентували в духовно-культурному центрі імені преподобного Паїсія Величковського, що діє при Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату. Власне, свої твори пан Юрій також виготовляв не тільки для виставок і колекцій -- вони прикрашають стіни багатьох храмів. І водночас не губляться серед сотень представлених там образів.

 

На знімку:

 

різьблена ікона "Нев'янучий цвіт"
Юрія Панкевича

 

Адже йдеться про досить рідкісні різьблені ікони надзвичайної краси. Рельєф надає зображеним на них ликам святих особливої виразності. "Малювати" їх за допомогою різця дуже непросто. Хоча б тому, що доводиться постійно працювати над дрібними деталями, для яких підходить далеко не кожне дерево. Тому головним "підручним матеріалом" майстра залишаються груша, липа та вільха.

 

Юрій Панкевич має професійну художню освіту, тож добре знає історичні першовитоки різних мистецьких напрямів і шкіл. Для себе у творенні ікон обрав стиль українського бароко, при цьому послуговується технологіями давніх майстрів. Усе те дає змогу митцеві у своїх роботах поєднати "намолені" багатьма поколіннями іконописців засадничі принципи духовного осягнення світу з поглядом сучасника.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України