Зі 183 громад, які проводили вибори 11 та 18 грудня, кандидати від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» перемогли у 120 громадах. На цьому наголосив народний депутат, заступник голови фракції «БПП» Сергій Березенко на форумі новообраних голів та депутатів об’єднаних територіальних громад, який відбувся днями у столиці.


«Майже 70 відсотків голів ОТГ — представники «БПП «Солідарність». Із трьох тисяч депутатів, які обиралися, партія отримала 1150 представників — понад третину всіх депутатів, яких представлено в об’єднаних територіальних громадах», — зазначив обранець.


«На цих виборах наша партія вкотре показала: вона є єдиною політичною силою, яка об’єднує всю країну. Кандидати, котрі балотувалися за підтримки партії, перемогли і на заході, і на сході, і на півночі, і на півдні України», — сказав С. Березенко. За його словами, важливими ознаками цих виборів стали недовіра виборців до популістських і радикально налаштованих кандидатів, а також провал у східних областях представників проросійських політичних сил.


Водночас Президент Петро Порошенко у відеозверненні до учасників форуму зазначив, що «вибори стали свого роду міні-плебісцитом на підтримку децентралізації», повідомляє прес-служба глави держави.


Привітавши новообраних голів та депутатів ОТГ, Президент наголосив, що виборці обирали не тих, хто красиво виголошує гасла і добре виступає на мітингах, а тих, хто зі знанням справи здатен робити повсякденну рутинну роботу із поліпшення життя місцевих громад. «Люди голосували за тих, хто, закатавши рукава, відремонтує дорогу, простелить тротуар, поставить нові вікна в школі, залатає дах у ФАПі, збудує дитячий садок», — сказав він.


Глава держави також відзначив доволі високу явку громадян на цих виборах і додав: «У виборчих технологіях є закономірність, характерна для всього демократичного світу: що нижче рівень влади, яка обирається, то менш активно люди голосують. Однак на цих виборах явка громадян виявилася значно вища, ніж на загальнонаціональних місцевих виборах минулого року, а деінде — взагалі вийшла на рівень президентських чи парламентських виборів».


Така активність виборців, за словами П. Порошенка, є свідченням того, що люди не просто повірили в децентралізацію, а рішуче її підтримали. «Вони зрозуміли, що передача повноважень та фінансових ресурсів на місця відповідає їхнім життєвим інтересам, бо все це дало можливість розпочати вирішувати застарілі проблеми, грошей на які бракувало протягом десятиліть. А тепер вони є», — зазначив Президент.


Глава держави запевнив: реформа із децентралізації є однією з ключових і вона буде продовжена.

Дослівно

Президент Петро ПОРОШЕНКО:


«Український народ уже добре розрізняє тих, хто готовий нести відповідальність за країну та робити реальні справи, від популістів усіх кольорів — що з вилами, що з косами».