Загальне зростання заробітних плат, пенсій, збільшення фінансування на оборону держави — такими є ключові аспекти Державного бюджету України на 2017 рік. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА» минулої п’ятниці.

 


«Найважливіша річ — це сектор оборони, — сказав він. — Особливо важливо, що ми збільшили фінансування на оборону і змогли ухвалити бюджет, щоб наші військові не переживали за те, що бюджет, який є бюджетом воюючої країни, може бути неприйнятим».


Серед позитивів ухваленого Держбюджету-2017 глава парламенту вважає важливим збільшення вдвічі мінімальної заробітної плати — з 1600 до 3200 гривень.

 


«Для найбільш соціально незахищених людей заробітна плата зросла вдвічі, — відзначив Парубій. — Це є величезним прогресом цього бюджету. Українці, які протягом останніх років віддавали останнє на волонтерську діяльність, на фронт, на підтримку армії, — повинні відчувати, що держава пам’ятає і дбає про них. І тому підняття мінімальної заробітної плати, на мою думку, є одним з ключових і найголовніших аспектів цього бюджету».


Водночас, підвищення пенсій на 10 відсотків — це ще не та цифра, яку б хотіли, — зазначив А. Парубій. Він запевнив, що зростання пенсій «відбуватиметься у динаміці». Голова парламенту також наголосив, що на субсидії закладено понад 50 млрд. гривень. «І це теж дуже важливий соціальний аспект — ті, хто розраховує на субсидії, зможуть їх отримувати в реальних коштах», — підкреслив він. Андрій Парубій також відзначив той факт, що зарплати педагогічним працівникам у середньому зростуть на 33 відсотки.


Голова Верховної Ради також зазначив, що сценарій дочасних виборів «накидається нам ззовні для того, аби дестабілізувати ситуацію в нашій країні». «Я переконаний, що сьогодні Кремль кидає на дестабілізацію в нашій країні не менше коштів, як на агресію, як на фронт», — підкреслив він.


А. Парубій повідомив про результати переговорів з Елмаром Броком, Головою Комітету у закордонних справах Європарламенту, котрий зазначив, що «цей парламент повинен повністю відпрацювати свій термін, і не повинно бути дострокових виборів». «Звичайно, це теж питання і національної безпеки, — наголосив очільник парламенту. — Я переконаний, що ми повинні зробити все можливе, щоб не дозволити тому сценарію розгортатись, набувати розмахів. І фактично ця осінь і цей тиждень продемонстрували всю безпідставність тих закликів, всю безпідставність тих аргументів, що, мовляв, парламент треба розпускати, тому що парламент не здатний працювати».


На переконання Голови Верховної Ради, нинішній парламент не тільки продемонстрував високий рівень роботи і ухвалення рішень. «Це той парламент, який ухвалив бюджет переважною більшістю депутатів, який продемонстрував здатність об’єднуватись у моменти найбільшої відповідальності, розуміючи, що від того залежить майбутнє країни і доля держави», — наголосив він.


Голова Українського парламенту нагадав також, що в бюджетну ніч було ухвалено і Закон про вищу раду правосуддя. «Фактично ми зробили ще один важливий крок до продовження судової реформи, — сказав Парубій і додав: — І європейські партнери знають, що будь-які дочасні вибори — це зупинка реформ і входження усієї країни у виборчу кампанію».


А. Парубій підкреслив, що європейці «глибоко усвідомлюють, який ризик для побудови нової України становлять дочасні вибори».


«Планомірність і системність роботи влади є запорукою проведення реформ. А ці реформи відбуваються, і реформи дуже глобальні у всіх сферах: від оборони, енергетики, антикорупційної до судової реформи», — зазначив він.


Голова Верховної Ради повідомив, що на початку тижня відбулась зустріч із дипломатами з-понад 50 країн, на якій він привітав дипломатів зі святами і подякував за підтримку України у важкий час і подякував європейським партнерам за рішення про продовження санкцій проти Російської Федерації, проти агресора. «Це було дуже важливе рішення, яке має і символічний характер», — сказав А. Парубій.


Голова Верховної Ради також повідомив, що він звернувся до представників дипломатичного корпусу щодо безвізового режиму з Європейським Союзом із закликом, щоб це питання було максимально актуалізовано. «Ми знаємо, що фактично всі двері відкриті для прийняття цього рішення і важливо, щоб Європейський Парламент чимшвидше вийшов на це рішення», — сказав А. Парубій і додав, що закликав максимально пришвидшити цей процес.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.