Четверте пленарне засідання двадцять першої сесії Рівненської обласної ради голова облради Михайло Кириллов проводив без заступників, оскільки напередодні вони (Михайло Кривко та Олександр Чуприна) написали заяви про звільнення. Порідшали і лави обласних обранців — депутат обласної ради Анатолій Остапчук склав свої повноваження у зв’язку із станом здоров’я, ще раніше так само вчинив депутат Юрій Єфіменко (загалом нині в облраді є 77 депутатів замість 80).

Зменшився і штат виконавчого апарату Рівненської обласної ради, що було одним із питань сесії. Він скоротився на дванадцять штатних одиниць.

Серед питань порядку денного — «Про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області». Депутати проголосували за те, щоб управління об’єктами обласної комунальної власності здійснювала обласна рада (раніше ці повноваження були передані Рівненській ОДА). Зокрема, за рішенням обласної ради здійснюватиметься погодження призначення та звільнення керівників комунальних підприємств, установ, закладів. Операції передачі з балансу на баланс майна, його списання також здійснюватимуться за погодженням з облрадою. Тим часом облдержадміністрація та її структурні підрозділи здійснюватимуть лише галузеве управління підприємствами, закладами, установами та організаціями, що належать до спільної власності територіальних громад області.

Депутати Рівненської обласної ради підтримали Звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до чинного законодавства в частині надання повноважень органам місцевого самоврядування зі встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. На даний час тарифи на водопостачання та водовідведення здійснює НКРЕ. 

Діючі тарифи не покривають собівартості послуг, які надає комунальне підприємство облради «Рівнеоблводоканал». Відтак підприємство не може розрахуватися за енергоносії, заборгувало працівникам заробітну плату. 

Загалом має 145 мільйонів гривень боргів. Тож, вважають депутати, повернення органам місцевого самоврядування повноваження щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги дасть змогу уникнути банкрутства водопостачального підприємства-монополіста.

Депутати також прийняли звернення до парламенту, в якому висловили думку, що органам місцевого самоврядування потрібно надати повноваження органів виконавчої влади. Адже саме місцеві ради є найбільш легітимними органами влади в регіонах. Тож доцільним, на їх думку, є створення виконавчих комітетів обласних та районних рад, які будуть наділені повноваженнями та функціями органів виконавчої влади та підпорядковуватимуться місцевим радам. В такому випадку виконкоми рад будуть більш легітимними, ніж державні адміністрації, відтак потреба у функціонуванні останніх відпаде.

 

Рівне.