Уперше за роки незалежності голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин і голова ОДА Олег Синютка протягом 2016-го працювали без конфліктів і з порозумінням. Про це керівники Львівщини розповіли під час звітів перед ЗМІ і громадськістю. Тональність обох виступів, які відбувалися окремо, виявилася напрочуд схожою: співпраця двох гілок влади дала чудові результати.

 

Олександр Ганущин.

 

Олег Синютка.


«Пошук консенсусу для прийняття рішень з участю дев’яти фракцій був непростим, але ми продемонстрували, що здатні до компромісу і вчасно ухвалювали рішення», — підсумував Олександр Ганущин.


Протягом року відкрили 50 нових підприємств, серед яких два з відомими світовими брендами — «Фуджікура» і «Бадер Україна». Створено 12 тисяч робочих місць. Львівщина отримала майже 700 мільйонів гривень інвестицій — найбільше за всю історію незалежності.


Як розповів Олег Синютка, для залучення свіжих коштів в економіку було створено окремий підрозділ, який займався супроводом інвестиційних проектів. Сумарно в області інвестували понад 1300 об’єктів — це заводи, лікарні, садочки, народні будинки. Один з найбільших інфраструктурних проектів — Бескидський залізничний тунель.


Зроблено прорив і в ремонті шляхів — відновлено понад 500 кілометрів доріг, найбільше за роки незалежності.


Трохи інша ситуація в місті Львові й освоєнні коштів на ремонт доріг.


«Кожна копійка з державного бюджету має бути облікована. І якщо народні депутати-мажоритарники «вибивають» кошти на свої округи, а на місцях потім примудряються їх не освоїти, то це неприпустимо, — заявила на сесії Львівської міської ради народний депутат від «УДАРу» Оксана Юринець.


Звернутися до місцевих депутатів парламентарія змусила ситуація з освоєнням коштів на ремонт деяких доріг в її окрузі. З держбюджету на ремонт чотирьох доріг в одному з районів Львова було виділено 4 мільйони гривень, а кошторис розписано на менш як 2,5 мільйона. Замість шести метрів зробили три, замість трьох — півтора. Оксана Юринець запропонувала у наступному році дофінансувати зазначені роботи і доброякісно відремонтувати дороги в її окрузі. Міський голова Андрій Садовий погодився з її пропозицією. Парламентарій активно обстоює інтереси свого регіону у Верховній Раді. Очолює міжфракційне об’єднання «Карпати» і згуртовує народних депутатів, представників місцевих рад на вирішення проблем гірських районів.


«Я переконаний, що головним успіхом на Львівщині стало прийняття обласною радою перспективного плану об’єднання територіальних громад, — заявив голова ОДА Олег Синютка. — Без цього перспективного плану в подальшому був би нереальним системний розвиток нашої області. І цей план виявився одним з найкращих в Україні».


У новому році максимальну вагу буде приділено підвищенню заробітної плати в регіоні. У грудні середня зарплата в області становила 5 тисяч гривень, що на 10 відсотків менше, ніж в середньому в Україні, але це найбільше серед інших областей Заходу країни.


«Ми провели зустрічі з бізнес-асоціаціями, щоб створити альтернативу пошуку високооплачуваної роботи за кордоном. Щоб люди не виїжджали у чужі країни, їм необхідно запропонувати 11—13 тисяч гривень зарплати», — вважає Олег Синютка. — Зростання зарплати в 2017 році стане нашим ключовим питанням».


Львівська область.