Напередодні свят деякі продукти на ринках Івано-Франківська відчутно подорожчали. З усього видно, що в традиційних салатах «Олів’є» та «Шуба» найдешевшою буде сіль, в середньому, 3,80 грн. за кілограм. За нею йдуть картопля — 3,80—6 грн., буряк — 4—6, морква від 3,80 до 7, цибуля — 5—8 грн. Придбання решти складників — яєць (2,50—3 грн., домашні 6 за штуку), варена ковбаса (від 70 грн. за кг), філе птиці (від 67 грн.), оселедець (шматочками від 20 грн. і філейка до 90) та майонез залежатимуть від купівельної спроможності кожного. Зрештою, як і наступний список: свинина — 65—80 грн. за кг, зокрема, підчеревина — 45—55, сало — 35—50.
Яловичина, як правило, дорожча, від 85 гривень до 120 за молочну телятину. Свіжі огірки та помідори ще тримаються на рівні 36—40 грн., найдешевшими фруктами є яблука — до 12 гривень. Апельсини вже від 22, за мандарини просять 40, лимони — 50, хурму — від 55, а за один гранат — від 25 до 55.
Страшенно дорогим видався часник — до 90 гривень за кілограм і вагова зелень: кріп — 30 грн. за 100 г та петрушка — 20. Хоча маленький пучечок свіжого салату можна придбати й за 10, але, це так би мовити на один зуб.
Без 100 і більше гривень в кишені нема чого підходити до прилавків із твердими сирами, маслом та цукерками. Справжність та якість цих продуктів пропорційно зростають із цінами на них. Щодо інших десертів, то святкову здобу галичанки випікають свою, оскільки дешевше та надійніше для здоров’я. Борошно коштує від 8 до 10 грн./кг, молоко магазинне — 12,50—15 за літр, олія — 28,50—32,50, цукор — 15—16, кисломолочний сир та сметана в межах 40—50 гривень.
Найголовніше у святкові дні не переборщити ані з споживанням, ані з купівлею. Втім, на нинішнє «меню» кожного українця суттєво впливають не тільки ціни на харчі, а й на комунпослуги.
Івано-Франківська область.