Процес децентралізації на Херсонщині породжує не-сподіванку за несподіванкою. У місті Олешки майже сімсот мешканців житлового масиву Винрозсадник організували схід, на якому підтримали ідею відокремлення від райцентру і створення «з нуля» окремого села. Річ у тім, що Винрозсадник забудований приватними котеджами, власники яких виживають переважно за рахунок індивідуального господарства — городів, вирощування птиці та худоби. Але в умовах міста їм важче отримати омріяні два гектари землі під ведення особистого селянського господарства, а класичні «шість соток» людей не задовольняють. От вони і звернулися до муніципальної влади із заявою про бажання самостійності.

 

Звернення спричинило жваву дискусію, і міський голова Дмитро Воронов, приміром, проект «роз’єднання» Олешок розкритикував. Натомість депутати міськради з ним не погодилися, і вирішили Винрозсадник «відпустити з миром».


Треба визнати, що в мешканців Винрозсадника склалися не зовсім гарні стосунки із міською владою — зокрема й у земельному питанні. Та й статус житлового масиву тривалий час був не визначений: таке собі «фантомне селище». Проект рішення про його вихід зі складу Олешок у міськраді сприйняли неоднозначно.


— Та все-таки більшість депутатів проголосували на його користь: адже люди повинні мати право вибору, де жити: в місті чи в селі, — коментує депутат Олешківської міськради Роман Мельников. — Хоча одного нашого рішення недосить: процес відокремлення від громади та створення нового населеного пункту із власною сільрадою потребує цілої «вервечки» узгоджень — від районної та обласної аж до Верховної Ради. А це потребує часу».


Утім, є й цілком протилежні «вектори» руху громад. Село Садове проситься до ОТГ з центром у Херсоні, хоча і не є одним із приміських населених пунктів. Тутешні жителі висувають на підтримку ініціативи власні аргументи.


— Ми справді скерували до Херсона листа із проханням розглянути на сесії міськради пропозицію про об’єднання із Садовим, — пояснив сільський голова Садового Віктор Артемов. Адже від Херсона до нашого села — лише дванадцять кілометрів, тоді як до райцентру Білозерки — понад тридцять. Половина мешканців Садового працюють в обласному центрі, а херсонці будують у нас свої «фазенди» та купують хати під дачні будинки. Нині в Садовому 1460 мешканців, але влітку за рахунок саме херсонських дачників населення зростає наполовину.


Щоправда, поки що невідомо, чи підтримає об’єднання із Садовим місцеве самоврядування Херсона. Депутати міськради з цього приводу остаточно не визначилися — потребують тайм-ауту для обдумування та консультацій із виборцями. Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко в бесіді з кореспондентом «Голосу України» підтвердив, що лист від сільради Садового вже отримав і «запуск» перемовин уже готують. Та до прийняття остаточного рішення міськрадою потрібно щонайменше декілька місяців.

Херсонська область.