На збори до Олишівського будинку культури Чернігівського району прийшли, що називається, і старе, й мале — вирішувалося питання про створення об’єднаної територіальної громади.


Проблема полягає в тому, що олишівці не хочуть приєднуватися до наявних громад, а хочуть утворити власну із населених пунктів, що входять до трьох районів — сама Олишівка розташована в Чернігівському, а Красилівка та Смолянка відповідно в Козелецькому та Куликівському. Однак потрібний закон, як відомо, не ухвалено.


Минулими вихідними мешканці Олишівки перекривали на півгодини трасу Київ—Чернігів, щоб змусити владу зробити так, як вони хочуть. І ось тепер до мешканців селища розв’язувати наболілу проблему приїхав голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч.


Він роз’яснив суть колізії, вирішити яку на рівні області неможливо. Адже в разі направлення ним відповідних документів до Центральної виборчої комісії у проведенні виборів буде відмовлено з посиланням на норму закону про непорушність адміністративних меж районів. А олишівці побоюються, що поки це питання вирішиться парламентом, два села приєднаються до інших об’єднаних громад і тоді Олишівка може не отримати висновку про фінансову спроможність.


Під час тривалої дискусії було досягнуто компромісного рішення: голова ОДА запропонував у формі своєрідного гарантійного листа засвідчити свою підтримку створенню Олишівської об’єднаної громади й декларує готовність погодити проект одразу після підписання Президентом України необхідних змін до законів. Олишівці вітали таку пропозицію оплесками.


Тим часом у Корюківській об’єднаній територіальній громаді декілька депутатів, обраних під час грудневих виборів, уже склали свої мандати. Більшість голосів у раді виборола партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», провівши 11 депутатів. Аграрна партія — на другому місці й отримала п’ять депутатських мандатів. І ось на засіданні міської виборчої комісії два новообрані депутати від Аграрної партії подали заяви про складення повноважень. Таку само заяву подав і наступний за списком кандидат. Отже, до ради проходять особи, які у списку цієї партії займають аж сьоме та восьме місця.


Розгадка такої поведінки проста: вони тривалий час працювали сільськими головами і, певно, тепер претендуватимуть на посади сільських старост. А бути одночасно і депутатом, і старостою не дозволяє закон.

Чернігівська область.