Запорізька обласна рада пішла «назустріч вимогам трудящих» і проголосувала за зміну назви декомунізованого райцентру Більмак. Тепер це рішення має затвердити і Верховна Рада України. І тоді в селища з’явиться нова назва — Кам’янка. За наіменуванням річки, яка протікає райцентром.


У рамках декомунізації місцеві депутати неспішно перебирали і відхиляли нові назви «заповідника радянщини» під назвою Куйбишеве. Зрештою, зупинилися на Таврійську. Однак із цим не погодилися експерти Інституту національної пам’яті. Адже Таврія — зовсім не в Куйбишевському районі, і запропонували нову назву — Бельмачанське. Строки вже підганяли депутатів селищної ради, і вони вирішили зробити по-своєму і перейменували Куйбишеве на Більмак. І неспроста, бо поряд із селищем є Більмак-могила — найвища точка українського Лівобережжя (не враховуючи Криму). В історії поселення це вже сьоме перейменування! За свій уже більш як 230-річний історичний шлях воно було Кам’янкою (з 1782 року), потім Більманкою, а з 1845-го — Царекостянтинівкою. Затим стало Першотравневим (з 1926 року), знову Царекостянтинівкою (з 1930-го), і з 1935-го по 2016 рік — Куйбишевим.


Ось тепер селище названо Більмак, а район — Більмацьким. Однак невдовзі після перейменування і райцентром, і районом пройшла хвиля протестів, яка докотилася до розгляду на сесії облради. Тому попереду, можливо, буде й восьма назва селища, а там уже і до ювілейної, десятої, рукою подати...


Запоріжжя.