Цьогорічна Різдвяна феєрія у столиці поповнилася ще однією локацією — у Брамі Заборовського Національного заповідника «Софія Київська» відкрили дитячу святкову програму «Чудеса від Святого Миколая».


Триватиме ця програма до 19 січня, тобто протягом усього Різдвяного циклу свят. Для відвідувачів буде проведено понад 60 заходів, зокрема майстер-класи, виставки, святкові концерти, квести, презентації дитячих книг, інтерактивні екскурсії тощо.


«Наша мета — зацікавити дітей традиційною українською культурою, — каже автор ідеї, співробітниця заповідника Лілія Бершова. — Одне з важливих завдань — провести святкові заходи так, щоб юні серця познайомилися, відчули та полюбили справжні українські зимові традиції».


Та найголовнішою принадою святкової програми є унікальна арт-ялинка, ідея створення котрої також належить Лілії Бершовій, колишній донеччанці. Вона хоче, щоб відвідувачі заповідника могли дізнатися багато цікавого про історію та культуру нашої країни. Саме тому й виникла у неї така думка: одягнути різдвяне дерево у незвичні шати — прикраси, зроблені руками майстрів та художників із різних куточків України. Робота тривала два місяці. До акції також долучилися майстри з Польщі.


Розповідає Ірина Бодейчук із Чернівців: «Майстрині буковинського клубу сучасної вишивки «Вечорниці» з радістю відгукнулися на пропозицію надати свої роботи і створили новорічні прикраси для Брами Заборовського, черпаючи натхнення у видатного художника-орнаменталіста Буковини Георгія Гараса. Прикраси виконані в традиційних для Буковини теплих кольорах — помаранчевих, зелених, червоних.


У рамках програми «Чудеса від Святого Миколая» частину авторських іграшок майстри та партнери проекту передадуть до дитячого будинку «Ромашка» у Нікополі, Обласного спеціалізованого будинку дитини Житомирської обласної ради у Новограді-Волинському та дітям із пошкодженої під час обстрілів Новодружеської дитячої школи мистецтв у Лисичанському районі Луганської області. Організатори дитячої святкової програми вдячні майстрам, які взяли участь у виготовленні різдвяних прикрас. «У Брамі Заборовського вперше презентовано таку арт-ялинку, де представлена вся Україна — різноманітна та багатогранна, яскрава та творча.

Ми можемо побачити оздоби, виготовлені з дерева, глини, порцеляни, на яких зображено видатні архітектурні пам’ятки, візерунки українських етногруп, Петриківський розпис, дивовижні створіння PrіmaMarіa (бренду, основою якого є творчість Марії Примаченко) та навіть улюблені герої мультфільму про козаків», — розповідає заступниця генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Кіра Петрачек.

 

Різдвяна арт-ялинка, прикраси для якої виготовили майстри майже з усієї України.

Фото автора.