Вочевидь, і у вас у сільській глибинці є недолуге двоповерхове приміщення старої лікарні чи поліклініки, де холодно та непривітно через відсутність опалення, прогнилі віконні рами, поламані двері, дірявий дах. Почасти там відключили світло і воду за несплачені комунальні рахунки, бракує навіть бинтів і зеленки, а лікар чи фельдшер пішки долає не один кілометр у дощ чи хурделицю на виклик хворого...


«Донедавна так було і в нашому селищі, — зізнається голова Іршанської об’єднаної територіальної громади, що в Хорошівському районі на Житомирщині, Анатолій Рак. — Люди скаржилися, писали в усі інстанції, навіть обіцяли вдатися до протестних дій. Тож тільки-но ми з колегами з довколишніх сіл згуртувалися, вирішили господарювати спільно, то одразу ухвалили рішення: розпочнемо зміни саме з медичної сфери — дуже вже вона болить поліщукам.


Спершу, розповідає пан Анатолій, створили ініціативну групу із представників влади, громадськості, бізнесу, разом виробили стратегію розвитку медицини на території об’єднаної громади. Далі — зібрали, вивчили і опрацювали нормативну базу для прийняття подальших безпомилкових управлінських рішень.


Затим приступили до створення комунального закладу охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної допомоги», розробили його статут, структуру, штатний розпис. Бо, зрозуміло, саме ми, громада, а не чиновники у столиці чи обласному центрі найкраще знаємо, що передовсім потрібно іршанцям та їхнім нинішнім партнерам по об’єднанню.


До структури нового закладу охорони здоров’я увійшли селищна амбулаторія загальної практики сімейної медицини та два ФАПи в селах Добринь і Ємилівка. Тепер заплановане на папері слід було перетворити на реальне життя. Виготовили і затвердили проектно-кошторисну документацію «Реконструкція (теплова санація) приміщення амбулаторії з використанням енергозберігаючих технологій» і безпосередньо почали працювати.


Де взяли кошти? Мінрегіонбуд виділив левову частку з державного Фонду регіонального розвитку, гроші на ремонт приміщення та придбання обладнання знайшли у місцевому бюджеті (він істотно зріс після об’єднання).

Після ремонтних робіт приміщення амбулаторії важко впізнати: чисто, затишно, утеплені стіни, пластикові вікна, новий надійний дах, сучасні меблі.


Громада орендувала спецавтомобіль, щоб фельдшери могли безвідкладно виїздити на виклики. Згодом нам передали ще одне авто — для оперативного реагування на виклики у віддалених пунктах громади. Воно не нове, було в користуванні, та реставрувати УАЗ допомогли місцеві підприємці.


Посприяла поліщукам і галузева децентралізація. Знову-таки уважно вивчили нормативну базу щодо надання медичної субвенції та її ефективного використання. З’ясувалося, що й тут не святі горщики ліплять. Є гроші і для придбання медичної апаратури, і на заохочення медпрацівників, які чесно служать громаді.


Щоправда, молоді спеціалісти ще не дуже поспішають у сільську глибинку, зауважує голова. А що, коли «заманити» їх житлом? Для цього виконком об’єднаної громади своїм рішенням перевів двоповерхову будівлю колишньої лікарні, що стояла пусткою майже 20 років, до комунального житлового фонду. Зробимо реконструкцію, запевняє пан Анатолій, і підготуємо зручні квартири для майбутніх спеціалістів. Приїздіть із сім’ями, каже він, не пошкодуєте.


Насамкінець зазначимо, що іршанці подали свій проект «Становлення медицини ОТГ в умовах децентралізації та реформування медичної галузі» на цьогорічний загальноукраїнський конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», організований Мінрегіоном у співпраці із Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», і перемогли у своїй номінації.


Тож Центр первинної медико-санітарної допомоги Іршанської об’єднаної територіальної громади, створений упродовж десяти місяців цього року, вочевидь став найкращим подарунком поліщукам «під ялинку».