«Чим загрожує селянам законопроект щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)?


Михайло БЛОХТУР.


Закарпатська область.


Народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим ІВЧЕНКО (на знімку):

 


— Цей законопроект через можливість отримання повного права користування орендованою ділянкою відкриває шлях для зловживань. Зокрема, це стосується продажу орендованих земельних наділів через заставу в банку. Приміром, держава чи селянин підписали договір емфітевзису і віддали право користування своєю землею третій особі. Ця людина чи компанія закладає землю в банк, не питаючи на це згоди власника паю, який навіть знати не буде, що його земля перебуває в заставі. Якщо така особа не може повернути борг, банк вилучає її право користування землею на свою користь. А потім може продати його кому завгодно на власний розсуд, в тому числі іноземним банкам та корпораціям. Цей законопроект не лише дає можливість продавати землю в обхід мораторію, а й відкриває шлях для позбавлення власника права розпоряджатися своєю ділянкою.


Відверто цинічним є положення законопроекту про те, що користувач (в тому числі і банк) зобов’язаний попередити власника землі про продаж права користування його ділянкою третій особі. Тобто селянин передає в оренду свою землю, наприклад, аграрній компанії, яка бере кредит у банку під заставу винайманої ділянки. Компанія не повертає позику, а потім власнику паю фактично пропонують її погасити за новою, встановленою банком ціною, а відмова автоматично прирівнюється до згоди на продаж третій особі.


Більшість народних депутатів все-таки мають намір ухвалити законопроект про емфітевзис. Але, сподіваюся, що це в них не вийде.