Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев’янко звернувся із депутатським запитом до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в якому просить надати інформацію про закупівлі автомобілів спеціалізованого призначення для потреб Національної поліції.


У депутатському запиті Ю. Дерев’янко стверджує, що із відомостей електронної системи «ProZorro» йому стало відомо про укладення 14 грудня 2016 року між Державною установою «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України» та ТОВ «НІКО ДІАМАНТ» договору про закупівлю автомобілів спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою для потреб Національної поліції на суму 159 740 129,04 грн. І до моменту підписання цього договору, а саме 30 листопада 2016 року, на офіційному веб-сайті МВС було розміщено повідомлення про закупівлю 635 автомобілів марки Mіtsubіshі Outlander PHEV для Нацполіції.


Ю. Дерев’янко зауважив, що, з одного боку, проектом щодо забезпечення органів Національної поліції високоефективним автомобільним транспортом екологічно чистого типу на базі Mіtsubіshі Outlander PHEV передбачається публічна закупівля таких транспортних засобів 2017 року випуску. З другого боку, на сьогодні проведена процедура визначення ринкової вартості спеціалізованого автомобіля для потреб поліції з гібридною силовою установкою Mіtsubіshі Outlander PHEV 2.0 виробництва саме 2015 року. Також, за словами депутата, має місце недоречне й необґрунтоване порівняння цін таких автомобілів за базовою комплектацією для органів Нацполіції з максимальними комплектаціями у європейських країнах.


«При цьому у своєму повідомленні МВС наголошує на тому, що для української сторони міжнародних домовленостей у цій сфері будуть застосовуватися виключно ціни, характерні для базових комплектацій автомобілів Mіtsubіshі Outlander PHEV», — зазначив Ю. Дерев’янко. Також парламентарій зауважив, що мала відбутись прозора процедура закупівлі, у якій міг взяти участь будь-який суб’єкт господарювання. Однак, як підкреслюється у коментарях ЗМІ та мережі Інтернет, умови такої закупівлі складені замовником в особі Державної установи «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України» винятково для єдиного конкретного виробника та отримання конкретного автомобіля. «Можна стверджувати, що переможець та ціна були заздалегідь визначені до проведення процедури», — припускає парламентарій.


Ю. Дерев’янко звернувся до Авакова з проханням надати інформацію, зокрема, щодо того, закупівля якого модельного ряду і якого року випуску автомобілів Mіtsubіshі здійснюється відповідно до договору №1028/16 від 14.12.2016 року? Чи проводилася процедура закупівлі автомобілів спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою «Mіtsubіshі Outlander PHEV» для потреб оборони відповідно до Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони»? Які суб’єкти господарювання взяли участь у процедурі закупівлі UA-2016-11-16-001476-a 635 автомобілів спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою «Mіtsubіshі Outlander PHEV» або еквіваленту? Чому для потреб органів Національної поліції було визначено компанію-виробника автомобілів «Mіtsubіshі»? Чи проводилося дослідження і порівняння з точки зору економічної доцільності та економії бюджетних коштів вартості автомобілів спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою екологічного типу марки «Mіtsubіshі» з іншими світовими марками, якими саме та які отримано результати.