Президент США Барак Обама підписав указ про нові санкції щодо Росії. Вперше за останні роки їх буде накладено не у зв’язку з подіями в Україні, а у відповідь на російські кібератаки під час президентської кампанії у США, переслідування американських дипломатів, акредитованих у РФ, та спроби Росії впливати на внутрішньополітичні процеси у Сполучених Штатах. 


В оприлюдненій заяві президента США Барака Обами, зокрема, йдеться: «Ці дії вжиті після неодноразових приватних і публічних попереджень на адресу російського уряду та є необхідною та адекватною відповіддю на намагання завдати шкоди американським інтересам, які здійснювалися з порушенням чинних міжнародних норм поведінки». «Всі американці повинні бути стривожені діями Росії», а викрадення даних під час передвиборної президентської кампанії та розкриття інформації могли бути здійснені лише за вказівкою з вищих рівнів російської влади. Також за останній рік, стверджує Обама, американські дипломати в Росії зазнавали значного тиску з боку представників спецслужб та поліції, повідомляє DW.


Під нові санкції підпадають Головне управління Генштабу збройних сил Росії та ФСБ і три компанії, що надавали підтримку кіберзлочинцям. Також у «чорному списку» шість високопосадовців (зокрема, керівник ГРУ Генштабу Ігор Коробов і три його заступники) та 35 російських дипломатів (переважно співробітників посольства РФ у Вашингтоні та генконсульства у Сан-Франциско), яким приписано протягом 72 годин залишити територію США. Також у Меріленді та Нью-Йорку буде припинено діяльність двох російських дипломатичних резиденцій, які, на думку американських спецслужби, використовувала російська розвідка.
Окрім того, Обама попередив, що США готові до розширення санкцій, які будуть відчутними, хоча й не публічними.


Звіт про спроби РФ вплинути на президентські вибори в Штатах буде передано до Конгресу найближчими днями. Проте вже в четвер спецслужби США оприлюднили доповідь, в якій розкрили деякі подробиці російських хакерських атак. Документ підготували спільно міністерство внутрішньої безпеки та ФБР. Цікаво, що новообраний президент Дональд Трамп, який ще донедавна виступав проти накладання кіберсанкцій, нині заявив, що «в інтересах країни та її громадян» «зустрінеться з керівниками розвідувальних відомств наступного тижня, щоб бути в курсі цієї ситуації», повідомляє ВВС.


У Москві одразу відреагували на дії Сполучених Штатів і оголосили про намір запровадити дзеркальні санкції. Вже вчора CNN повідомило, що російська влада наказала закрити англо-американську школу в Москві, яку відвідують діти дипломатів, і будинок відпочинку американської дипслужби в передмісті столиці.