2016 рік виявився дуже важким і для української влади, і для народу. Незважаючи на непросту ситуацію в країні, Верховна Рада змогла ухвалити низку прогресивних законів, а народні депутати допомагали розвивати свої регіони. Про добрі справи в парламенті та округах розповіли в інтерв’ю «Голосу України» народні обранці

 

Сергій РИБАЛКА (Радикальна партія):

 


— Цього року я продовжив допомагати боксерському клубу «Дніпробокс», що у Дніпрі. У цьому спортивному клубі тренуються 30 дітей віком від 8 до 17 років.


Опікуватися проблемами цього спортивного клубу почав ще десять років тому — у 2006 році. Про жахливу економічну ситуацію в країні всі знають. Держава зовсім не фінансує дитячі спортивні школи. Тому взяв на себе питання забезпечення найбільш витратної частини видатків дитячого боксерського клубу. Фінансую спортивні збори хлопців, їхні поїздки на змагання, забезпечення їх спортивною формою як для тренувань, так і для змагань.


Складно було очікувати якихось результатів від спортсменів, коли вони тренувалися в незадовільних умовах. Саме тому за власний кошт зробив ремонт даху будівлі спортивного клубу і самого залу, де постійно займаються діти. І можу з гордістю сказати, що ми вже маємо чудові досягнення боксерів цього клубу — два чемпіони України. Костянтин Пінчук став чемпіоном Європи серед молоді, а також є переможцем багатьох світових турнірів з боксу. Звичайно, це заслуга талановитих тренерів. Я щиро вдячний тренерам Крилову Володимиру Григоровичу та Дорофеєву Віталію Миколайовичу за титанічну і самовіддану роботу з хлопцями, які прославляють Україну на світових аренах.


Всі ми вболіваємо за наших спортсменів під час міжнародних змагань. Очікуємо найкращих результатів та надзвичайно радіємо, коли вони стоять на п’єдесталі пошани, піднімається прапор України і лунає наш гімн.


Але, на превеликий жаль, державна підтримка розвитку спорту у нас залишається на дуже низькому рівні. Соромно бачити, як більшість видатних українських спортсменів тренуються в жахливих умовах, без сучасного інвентарю та спортивних снарядів.


Ми повинні робити все, аби забрати дітей з вулиці й заохотити їх до занять у спортивних секціях. А спорт загартовує, виховує силу волі та характер, чого особливо потребує підростаюче покоління. Нам потрібна здорова нація. Обов’язково й надалі підтримуватиму боксерський клуб «Дніпробокс», щоб діти мали можливість займатися своїм улюбленим видом спорту, а не проводити свій вільний час на вулиці.


Андрій ШИНЬКОВИЧ (Блок Петра Порошенка):

 


— Весь рік роботи в окрузі присвятив добрим справам. Зокрема, вдалося в селі Лужне Ізяславського району Хмельницької області відкрити спортивний комплекс для мешканців найближчих населених пунктів. Його вартість 25 мільйонів гривень. Це кошти з бізнесу, де я працював до приходу в парламент і засновником якого є позафракційний народний депутат Олександр Герега. Молодь там може безплатно займатися такими видами спорту, як важка атлетика, футзал, волейбол, бокс, боротьба. Думаємо над тим, як довозити дітей до спорткомплексу з найближчих сіл.


Крім того, до дня Святого Миколая подарував 16 тисячам маленьких громадян подарунки. Мені надзвичайно приємно це робити. Наша благодійність має бути спрямована на те, щоб не руйнувати стереотипи, а дати можливість дітям вірити в щось позитивне, добре, особливо коли на сході війна. Тому депутати мають підтримувати дітей воїнів АТО, а також робити все для того, щоб бійці були більш захищені та забезпечені.


До того ж разом зі своєю командою за власні кошти перекрили 42 дахи шкіл і садочків. Наша мета — у найближчі три роки оновити покрівлі всіх таких закладів Хмельницької області. Після цього почнемо допомагати педагогам з технічними засобами навчання.


Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО (позафракційний):

 


— У моїй декларації відображені всі гроші, які я витрачаю на благодійність. Там можна побачити, кого це стосується. Доброчинність — це така складова, котра має бути присутня у кожної людини незалежно від її статків. Я говорив би не про доброчинність депутатів, а про їх рішення, котрі мали б бути чесними, ефективними, корисними для громадян. Завжди казав, що ніколи на благодійниках державу не побудуємо. Державу треба будувати на людях, які твердо обстоюють інтереси громадян, а також справедливість та цінності. Такою має бути робота народних депутатів та урядовців. Але влада сьогодні цими чеснотами не обтяжена.
Серед позитивних рішень у роботі парламенту можу виділити впровадження електронного декларування, підтримка армії, а також те, що рухаємося шляхом об’єднання громад і потрохи передаємо владу на місця.


Юрій ПАВЛЕНКО (Опозиційний блок):

 


— Опозиційний блок у своїй програмі має напрямок захисту, підтримки і забезпечення прав дитини. Тож, крім подарунків до дня Святого Миколая, малюкам з різних регіонів протягом року допомагали з лікуванням, а дітям-переселенцям — з наданням психологічної та соціальної допомоги.


Крім того, за ініціативи низки громадських організацій і дитячих колективів, у Житомирській області проводився марафон «Діти Житомирщини — дітям Донбасу», під час якого маленькі житомирчани власноруч робили подарунки малюкам Донецької та Луганської областей. Основна мета -показати, що діти єдині й бажають жити в одній країні. Маленькі громадяни готові ділитися, допомагати і приходити назустріч тим, хто найбільше цього потребує. Згодом до цього соціального марафону долучилися й дорослі.


Також направили уряду пропозиції щодо змін законодавства стосовно дітей-переселенців та дітей-сиріт. Бо сьогодні велика їх кількість залишилися без соціального захисту і підтримки, оскільки вони зникли з відповідної бази даних.


А ще фракцією ініційовано низку дій, які стосуються захисту і підтримки малюків з особливими потребами, а також з важкими захворюваннями. Це питання ставимо дуже жорстко перед урядом. Крім того, завдяки нашій ініціативі, котра була підтримана всіма фракціями, Міністерство охорони здоров’я відновило спеціальність педіатр.


Сергій ЄВТУШОК («Батьківщина»):

 


— Кожний день людина має не тільки добрими вчинками, а й навіть думками супроводжувати будь-кого на вулиці, сусіда по парламенту і тоді все в Україні буде добре.


Я не можу сказати, що Верховна Рада ухвалювала лише негативні рішення, але здебільшого останні роки взнаки даються нашим громадянам. Це економічний стан. Люди обідніли в рази. На жаль, дедалі менше можливості з’являється у наших громадян для відпочинку тощо.


Але є позитивні речі. Ми отримали масу патріотичних сплесків. Можливо, нам допомагає агресія РФ єднатися навколо патріотичних почуттів, але такий сплеск останніми роками набув фантастичного рівня в Україні.

Волонтерський рух, без якого держава не впоралася б з викликами, допомогою бійцям, зокрема забезпеченням їх харчами, засобами захисту тощо. Наш народ унікальний, вольовий, в якого є майбутнє.


Руслан СИДОРОВИЧ («Самопоміч»):

 


— Як член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя в основному був сконцентрований на реформі в галузі юстиції і судової влади. Тому позитивними можу назвати кроки, пов’язані з судовою реформою, виконанням судових рішень. Це дуже важливо, оскільки більша частина скарг українців в Європейський суд з прав людини стосується невиконання судових рішень. Ми прийняли закони, які повинні цю ситуацію докорінно змінити. Але потрібен час для того, щоб ці зміни відчув кожен українець.


До того, як потрапити в політику, виявив для себе три складові здорового суспільства і держави — це освіта, медицина і рівень правозахисту. Коли люди, хворі, неосвічені й безправні, вони перетворюються на біомасу, з якою можна робити все що завгодно. Нині робимо кроки, на жаль, значно менші, ніж можна було б, але дещо вдається. Це тому, що багато правильних ініціатив отримують колосальний опір. Стара система не дає приймати в цілому якісні закони, або намагається їх вихолостити і зробити максимально не дієвими. Тому нам потрібно змінити філософію всього державного апарату. Після Майдану мали б певною мірою перезаснувати країну, змінити філософію органів державної влади, щоб вони дійсно стали ближчими до людей. Коли це зробимо, я зможу сказати: моя мрія здійснилась.


Сергій АЛЄКСЄЄВ (Блок Петра Порошенка):

 


— Щиро вітаю вас і ваші родини з прийдешнім Новим роком та Різдвом Христовим! Рік, що минає, був непростим для нашої країни та кидав виклики кожному з нас. Бажаю, аби 2017-й став для України роком миру та процвітання, а вашій родині приніс любов, здоров’я та благополуччя!


Ігор ЛАПІН («Народний фронт»):

 


— Україна незалежна — і це найголовніше. Протягом року парламент зробив багато прогресивних кроків у напрямку децентралізації. Україна і надалі формує свої Збройні Сили, аби протистояти російській агресії й захистити свій суверенітет та європейське майбутнє. І ще — запущена судова реформа, і як би не кричали «зрада» — все рівно зміни відбудуться. Але ще багато потрібно зробити доброго! Приміром, розібратися з Януковичем і його поплічниками, визволити з в’язниць патріотів, а негідників посадити за ґрати. Реформи йтимуть довго. І дай Бог, щоб результати побачили наші діти. Але все має бути добре.


Вітаю Україну і всіх українців з Новим роком та Різдвом Христовим. Щоб дітки радували і раділи. Слава Україні!