У четвер, буквально за кілька днів до Нового року, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Болгарії Микола Балтажи за дорученням Києва вручив почесному консулові нашої країни в Русе Пламену Бобокову вищу нагороду зовнішньополітичного відомства — нагрудний знак «Почесна відзнака Міністерства закордонних справ України». Раніше таких нагород було удостоєно почесних консулів України в Пловдиві — Димитра Георгієва, і Бургасі — Димитра Караненова. Ці високі нагороди керівники дипломатичних місій отримали за реалізацію спільного з посольством проекту з лікування та реабілітації українських бійців, які зазнали поранень у зоні АТО, й оздоровлення дітей, чиї батьки загинули на Майдані й захищаючи нашу країну від російських окупантів на Донбасі.

 

Для багатьох українців Болгарія — це чудові пляжі й доступні готелі на Чорному морі. І мало хто знає, що в цій балканській країні безліч бальнеологічних курортів, де лікують майже всі хвороби. Про цілющі властивості термальних вод знали ще давні римляни, які приїжджали до балканської провінції Римської імперії для лікування ран, отриманих у боях. І після декількох відвідувань терм вони відчували, як рани гояться і здоров’я відновлюється.


Уже два роки на цих курортах проходять лікування українські воїни, поранені в боях із сепаратистами й російськими окупантами на Донбасі. Прошу Миколу Балтажи пригадати, як у нього виникла ідея організувати таке оздоровлення.


— Ну, що ви!.. Це спільний проект посольства і трьох почесних консулів України у Пловдиві, Бургасі та Русе, — каже посол. — Ми спочатку обговорили всі нюанси оздоровлення: кого лікувати, де, як, за які кошти. Я зв’язався з МЗС, яке схвалило нашу пропозицію, а потім обговорило з Міністерством оборони, яке й визначає, кого з дітей варто відправити на лікування до Болгарії.


За два роки в країні вже оздоровилося шість груп українських бійців. Усі витрати на переїзд із Києва до Софії і назад, розміщення в санаторіях, харчування, лікування взяли на себе почесні консули України Димитр Георгієв, Пламен Бобоков і Димитр Караненов, а також спонсори, яких вони змогли переконати в необхідності оздоровлення на курортах країни наших бійців. На їхнє прохання хірурги, терапевти, дієтологи й бальнеологи військово-медичної клініки для кожного бійця, який приїхав до санаторію, попередньо розробляли індивідуальну програму лікування та оздоровлення. Та й персонал санаторіїв до наших хлопців завжди ставився як до справжніх героїв. 


Голова Союзу українських організацій у Болгарії «Мати Україна» Олена Коцева із групою волонтерів також неодмінно навідують хлопців і пригощають їх домашніми стравами болгарської кухні, розповідають про гостинну країну. І хоча шлях від столиці, наприклад, до курорту поблизу Пловдива неблизький, охочих зустрітися із хлопцями, які пройшли пекло війни, завжди дуже багато.


Остання група бійців після проходження лікування в Болгарії летіла до Києва 14 грудня. 


Кращою нагородою  стали слова подяки хлопців, які вилікувалися. Усі вони вирушали додому сильнішими і здоровішими. І заявили, що після одужання обов’язково повернуться в зону АТО до своїх товаришів, які стримують на Донбасі наступ путінської орди на Європу та її цінності — демократію, непохитність державних кордонів і дотримання міжнародних договорів...


— Миколо Федоровичу, ви багато спілкуєтеся з нашими бійцями. Могли б пригадати найяскравішу розповідь хоча б одного з них? — запитую посла.


— Зі зрозумілих причин — ні. Хлопці не розповідали, де вони воювали, де дістали поранення. Цього року група дітей, чиї батьки загинули в зоні АТО, відпочивали на Чорному морі в місті Кітен. Я разом з паном Караненовим, мером міста, приїхав поглянути, як вони влаштувалися в таборі. Перед від’їздом діти вийшли нас проводжати, і я запитав: «Діти, що ви хочете, щоб ми для вас зробили? Є якісь побажання?». Зависла якась гнітюча тиша, а потім одна дівчинка, трохи старша за інших, несміливо відповіла: «Ми хочемо миру». Зізнаюся, у цей момент я, як і всі дорослі, не зміг стримати сліз. І ми не соромилися їх...

 

Посол України в Болгарії Микола Балтажи вручає вищу нагороду МЗС України почесному консулу України у Русе Пламену Бобокову під час презентації книги про відомого українського і болгарського скульптора Михайла Паращука, який похований у Софії. Книга вийшла у світ за спонсорської допомоги почесного консула.


Фото Василя ЖУКІВСЬКОГО.