Напередодні Нового року, ввечері 31 грудня, на Київщині в одному із сіл Васильківщини стався інцидент з народним депутатом України, головою Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергієм Пашинським. Як повідомляє веб-сайт Національної поліції Київської області, С. Пашинський, захищаючись від нападника, застосував вогнепальну зброю. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини пригоди.

 

«Народний депутат близько 17-ї години повертався додому, — йдеться у повідомленні Відділу комунікації поліції Київської області. — В одному з сіл Васильківщини автівка нардепа звернула на неосвітлену частину дороги, посередині якої був залишений мікроавтобус без габаритних вогнів, і водій ледве зміг уникнути зіткнення. Депутат вийшов із салону автомобіля, щоб з’ясувати, в чому справа. На зауваження та прохання переставити машину, один із двох невідомих чоловіків у стані алкогольного сп’яніння почав рухатися зі скляною пляшкою та погрозами вбивства. Депутат із власної зброї зробив попереджувальний постріл у повітря, але це не зупинило хулігана — він пляшкою вдарив по голові і збив із ніг депутата. Вже лежачи на землі, депутат вистрілив у ногу нападнику. Після чого народний депутат надав пораненому невідкладну медичну допомогу, викликав «швидку» та наряд поліції. 38-річному жителю Васильківщини надано медичну допомогу».

 

«Працівники поліції встановили, що чолов’яга вже притягався до кримінальної відповідальності за ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Наразі всі учасники події встановлені, поліцейські з’ясовують усі обставини інциденту», — сказано в інформації Нацполіції.

 

У свою чергу Сергій Пашинський прокоментував цю подію на сторінці у «Фейсбуці», продемонструвавши фото своєї розбитої голови. «Так, я був без охорони. Неза-

 

плановано з дружиною вирішили поїхати в кінотеатр «Баттерфляй Кантрі». Оскільки це була субота, перед Новим роком, я відпустив водія та охорону. Дружина була сама за кермом, — стверджує депутат. — Після закінчення сеансу, приблизно о 17.15, ми в’їхали з траси Київ—Одеса в поворот на своє село Хлепча. Їхали з ближнім світлом. Дружина змушена була різко загальмувати перед великим автомобілем, без ввімкнених габаритів, на темній ділянці дороги. Було вже зовсім темно, і наша реакція зрозуміла. Зброя, яку я з собою мав, — дозволена і зареєстрована, з правом носіння та застосування у випадках, передбачених законом. Я застосував цю зброю лише після удару скляною пляшкою по голові, чому є підтвердження від незалежних свідків. Покази свідків та догляд місця події підтверджують, що я зробив попереджувальний постріл вгору, а другий, уже після удару мене пляшкою, здійснив у ногу нападнику. Пістолет нині вилучено на відповідну експертизу. Мене належним чином оглянули лікарі, надали першу медичну допомогу. Я наполіг на проведенні тесту на алкоголь, який встановив, що я НЕ ВЖИВАВ алкогольні напої». Політик також заявив, що «ця справа однозначно буде в суді», і закликав «не робити поспішних висновків та оцінок до суду та результатів розслідування».

 

Пашинський додав, що особисто надав першу медичну допомогу пораненому нападнику, стягнувши його поранену ногу своїм ременем. «Весь вечір учора я та моя сім’я допомагали йому отримати належну медичну допомогу. Щиро бажаю не потрапляти в такі ситуації навіть тим людям, які шкодують, що цією пляшкою мене не вбили. Бог із вами. Мені нічого приховувати, я готовий повністю працювати зі слідством», — сказав парламентарій. Водночас Пашинський висловився за надання дозволу на носіння вогнепальної зброї ширшому колу осіб. «Ураховуючи погіршення криміногенної ситуації, видача зброї більш широкому колу осіб має сенс, — вважає Пашинський. — Людина повинна мати можливість захистити свою родину. Будемо над цим працювати».

 

Народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, в коментарі «Голосу України» заявив, що це звичайне побутове хуліганство. «Обставини знає вся країна, і їх скоро навіть знатиме міжпланетний галактичний простір — що Пашинський їхав з дружиною, посеред дороги стояла машина без габаритів, дружина Пашинського зробила зауваження, у відповідь — матерна лайка і погрози. Сергій теж зробив зауваження — у відповідь удар пляшкою по голові. Пашинський із метою самозахисту вистрелив із пістолета нагородного. З боку Пашинського — це самооборона.  Якщо слідство вкаже, що Пашинський винний, він буде притягнутий до відповідальності. Однак я поки що таких підстав не бачу» — зазначає Антон Геращенко.

 

Анна ШЕВЧЕНКО.