Останнім часом з’являється дедалі більше повідомлень про переведення лікарняних чи шкільних котелень, а також котлів у приватних домогосподарствах на альтернативні види палива.

Насамперед це стало можливо внаслідок послідовної підтримки державою кроків зі скорочення споживання дорогого природного газу та стимулювання такого заміщення.


Наприклад, минулого тижня Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України повідомило про чергове відшкодування витрат у 16,6 мільйона гривень громадянам, які скористалися програмою заміни газових котлів. Загалом завдяки цій програмі до кінця 2016 року котли вже поміняли понад 19 тисяч власників приватних будинків, а розрахунки експертів свідчать, що використання твердопаливного котла замість газового впродовж опалювального періоду дає змогу заощадити від 10 до 15 тисяч гривень.


Ці та інші кроки з досягнення енергоефективності тільки впродовж двох років дали можливість скоротити споживання природного газу на 7,5 мільярда гривень. Зокрема, за даними НАК «Нафтогаз України», якщо у 2013 році населенням, теплокомуненерго та бюджетними установами було спожито 23,4 мільярда кубометрів газу, то в 2015-му цей обсяг зменшився до 17,7 мільярда кубометрів.


Водночас аналіз свідчить, що найповільніше споживання газу зменшується в комунальній теплоенергетиці. Основною причиною цього є нерівні умови тарифоутворення для виробників тепла з використанням газу та для тих, хто виробляє його з альтернативних джерел енергії. Та навіть попри ці нерівні умови впродовж 2014—2015 років у Україні було введено 1204 МВт нових потужностей, які виробляють тепло з альтернативних газу видів палива, що дає змогу щорічно заміщати 416 мільйонів кубометрів блакитного палива.


Експерти очікують, що ухвалення законопроекту про внесення змін до Закону «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії (реєстр. № 4334) стимулюватиме процес заміщення газу іншими видами палива.


Зокрема, минулого тижня під час робочої наради в Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки голова Держенергоефективності Сергій Савчук висловив переконання, що цей документ потрібно ухвалити вже в січні 2017 року. «Законопроект № 4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії — найважливіша ініціатива 2016 року. Саме цей законопроект надасть інвесторам гарантії повернення своїх інвестицій у проекти із встановлення твердопаливних котелень. Це стимулюватиме їх заходити на ринок», — наголосив він. А враховуючи, що авторами цього законопроекту виступили 12 представників різних парламентських фракцій, варто очікувати, що його буде ухвалено та що він стане ще одним кроком на шляху до енергетичної незалежності країни.