Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко оприлюднила свій звіт про проведену роботу в 2016 році на парламентській сторінці в YouTube.


«Світ увійшов у зону турбулентності, вразливий до таких викликів нового часу, як гібридні війни, інформаційна агресія, популізм. Результати референдумів у Великій Британії та Італії на фоні загальної міграційної кризи стали потужним ударом по міцності об’єднаної Європи. Динамічно зростають рейтинги євроскептиків і популістів. Без перебільшення, результати виборів у Нідерландах, Франції, Німеччині й, очевидно, в Італії будуть визначальними для проекту ЄС. Важливо згадати і про дружні відносини з США, як з Республіканською, так і Демократичною партіями. Це має надважливе значення, коли сьогодні все чіткіших обрисів набуває нова адміністрація США», — наголосила Ганна Гопко.


На думку голови комітету, це та реальність, в якій маємо обстоювати наші національні інтереси через, зокрема, дипломатію. «Йдеться насамперед про відсіч російській агресії, відновлення миру та повернення Криму й Донбасу. Нас врятує прагматичне усвідомлення, що універсальних рецептів виходу з турбулентності немає. Може бути лише наш. Оскільки сильна Україна потрібна тільки нам. Маємо пишатись власними здобутками, а не планом виконання зовнішніх рекомендацій. Ми повинні в стислі терміни озброїти нашу країну сучасними інструментами зовнішньої політики і налагодити їх ефективну роботу», — наголосила народний обранець.


За словами Ганни Гопко, Україні потрібна стратегія зовнішньої політики. Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» 2010 року з косметичними правками давно застарів, і Верховна Рада має ухвалити сучасний закон. У ньому треба зафіксувати, наприклад, партнерство з НАТО з прицілом на членство України в Альянсі. Потрібно прийняти якісно новий закон про дипломатичну службу, перетворивши її на динамічну професійну структуру відповідно до сучасних вимог та потреб. «Сподіваюся, призначення першого в історії української дипломатії внаслідок прозорого конкурсу Державного секретаря МЗС сприятиме цьому процесу. Водночас міністерство потребує професійного посилення. А дипломатичні представництва — послів у низці важливих країн і представників у міжнародних організаціях. Там, де нема дипломатів — не чути голос країни», — зазначила Ганна Гопко.


Також, наголосила вона, треба припинити практику призначення людей на дипломатичні посади за протекцією. Це негативно впливає на якість праці. Крім того, зазначила парламентарій, зовнішня політика так само потребує збільшення фінансування, як і сфера оборони і безпеки. «Гідне забезпечення роботи наших дипломатів, належне фінансування програм з просування вітчизняних товарів, культури, захисту національних інтересів — необхідна передумова успішної зовнішньої політики», — сказала голова комітету.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.