Уже наприкінці січня після капітальної реконструкції, на що спрямували 18 мільйонів бюджетних гривень, стане до ладу терапевтичний корпус Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни у селищі Клевань Рівненського району. Тут розмістять два терапевтичні і два неврологічні відділення.

 

На знімку: пацієнт госпіталю Костянтин Семеник під час реабілітації у госпіталі малює (літо 2016-го).

А ще на базі госпіталю запрацює перший в країні Республіканський центр лікування та реабілітації наслідків нейротравм, погодження на який дало Міністерство охорони здоров’я. Досі в нашій державі не було медичних закладів такого профілю, тоді як в Україні майже 2,5 тисячі учасників АТО з інвалідністю, з них понад сотня — з напівпаралізованими кінцівками. Тож відкриття такого центру при госпіталі (50 ліжок в оновленому терапевтичному корпусі) — їх шанс на одужання.

— Відповідний лист із погодженням ми отримали від МОЗ України, — розповідає головний лікар госпіталю Андрій Бурачик. — У ньому зазначається, що фінансуватиметься новостворений заклад з державного бюджету. Зокрема, на утримання центру в 2017 році передбачено виділити 31 мільйон гривень.

Загалом щороку в Рівненському госпіталі ветеранів війни проходять курс лікування та реабілітації близько п’яти тисяч чоловік. Усі види обстеження і лікування тут безплатні. Серед пацієнтів — учасники АТО не тільки з Рівненщини, а й з інших областей України. Від початку подій на сході їх тут пролікували 1,7 тисячі осіб.

Курс реабілітації у госпіталі пройшов свого часу і Костянтин Семеник із села Лобачів Київської області. У серпні 2016 року сюди його привезли на візку, він потребував стороннього догляду. В його реабілітації взяла участь мультидисциплінарна команда: лікар-невролог, лікар-фізіотерапевт, інструктор ЛФК, лікар-психолог, а також персонал закладу. Комплекс заходів (а це хороший мікроклімат, вправи у басейні, когнітивний тренінг, малювання картин тощо), а головне — особисті якості Костянтина: його наполегливість, чітке виконання інструкцій реабілітаційної програми та дотримання вказівок медперсоналу — сприяли тому, що нині він твердо стоїть на ногах, упевнено ходить, малює, ліпить та обходиться без сторонньої допомоги вдома.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото Тетяни ПАНАСЮК.