Прах видатного українського поета Олександра Олеся має бути перепоховано на його батьківщині — у Білопіллі на Сумщині. Так вважає депутат Сумської обласної ради від цього міста Наталія Калініченко. Її ініціативу підтримали колеги-депутати та голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко, інформує наш сумський кореспондент Володимир ЧЕРНОВ.

Як відомо, Олександр Олесь (Кандиба) помер в еміграції, в Празі, 1944 року й був похований на Ольшанському кладовищі. За чеськими законами, після поховання належить платити ренту за місце на кладовищі, і, за словами представників місцевої української громади, донедавна за могилу Олександра Олеся за власною ініціативою платив громадянин Чехії, виходець із України Володимир Михайлишин.

Однак днями Володимир Михайлишин помер, а його син — громадянин Швейцарії — вирішив поховати батька в могилі Олександра Олеся. При цьому Михайлишин-молодший дістав тіло поета з оплаченої батьком могили, попри вмовляння й аргументи представників української діаспори. Це неабияк збурило громадськість. В Україні вважають, що прах нашого відомого земляка треба перепоховати на Батьківщині. Зокрема, міністр культури Євген Нищук зазначив, що місце йому мають знайти на Лук’янівському кладовищі на алеї почесних поховань.

Тим часом голова Українського інституту Національної пам’яті Володимир В’ятрович, коментуючи подію, зазначив, що розв’язання цієї конкретної проблеми не вирішує питання загалом. Адже по всьому світу розкидано могили визначних українців. Десь ними опікуються українські громади, десь держава. «А щодо найвизначніших українців, то наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у національному пантеоні», — написав Володимир В’ятрович у Фейсбуці.

Щодо перепоховання Олександра Олеся, то у Міністерстві закордонних справ України зазначили, що для цього потрібно узгодження з родичами поета, які нині мешкають у Канаді, і це займе певний час. А поки що «за втручання посольства України останки Олександра Олеся та дружини було переміщено до депозитарію кладовища», йдеться в повідомленні МЗС.

До слова, за інформацією начальника відділу обліку і збереження місць пам’яті Інституту національної пам’яті Павла Подобєда, «за межами України перебуває понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури».

Марина КРИВДА.