Уперше після майже півроку переговорів у Мінську запрацював механізм розрахунку за воду: непідконтрольна територія сплатила комунальному підприємству "Попаснянський районний водоканал" перші 10,5 мільйона гривень боргу.

 

Загальна сума заборгованості "ЛНР" за споживчу воду становить майже 260 мільйонів гривень, внаслідок чого в Попаснянського райводоканалу виникли проблеми у стосунках з Луганським енергетичним об'єднанням. У жовтні-листопаді Міжнародний Червоний Хрест сплатив майже 700 тисяч доларів, які водоканал заборгував за спожиту електроенергію, постачаючи воду на непідконтрольну частину області. Однак ця допомога, хоча й була вчасна, проблему не вирішила.

 

-- Незважаючи на те, що 10,5 мільйона гривень -- це тільки чотири відсотки від суми боргу непідконтрольної території Луганщини перед Попаснянським райводоканалом, це -- перший реальний крок до стабілізації ситуації в регіоні, -- відзначив заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко. -- У розрахунках задіяно підприємства, які зареєстровано на підконтрольній уряду України території та здійснюють діяльність в межах українського правового поля.

 

Ця перемога досягнута на дипломатичному полі завдяки спільним зусиллям Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також представників Економічної підгрупи Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання конфлікту на сході України. Застосована схема розрахунків дасть змогу збалансувати роботу підприємства та забезпечити цілодобову подачу води 600 тисячам наших громадян, які стали заручниками ситуації.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України