Центр правової допомоги Норвезької ради у справах біженців (NRC), який працює у Станиці Луганській з липня цього року, вже надав допомогу понад 900 мешканцям Станично-Луганського району, а також непідконтрольної українському уряду території Луганської області.

Бойові дії, що точаться на Луганщині вже третій рік, забрали сотні життів, зламали людські долі. Міжнародні організації, що працюють в Україні, намагаються допомогти мешканцям прифронтових територій. Тим, хто втратив дах над головою, будматеріалами, кому потрібна матеріальна допомога — грошима, багато людей отримали правову підтримку.

Відкриття у Станиці Луганській Центру правової допомоги NRC зумовлене саме великою потребою в правовому захисті постраждалого від конфлікту населення. Адже зовсім поруч — КПВВ «Станиця Луганська», через який кожного дня проходять понад 3 000 людей.

За даними Управління соціального захисту та праці населення Луганської області, у Станично-Луганському районі зареєстровано 9 763 внутрішньо переміщених осіб. Це люди передпенсійного віку, пенсіонери, працездатні та непрацездатні особи, інваліди, діти. Багато хто з них потребує юридичної допомоги для захисту своїх прав. Отже, найчастіше до центру звертаються з питаннями оформлення пенсій, отримання паспорта або вклеювання фото по досягненню 25 та 45 років, атестата про шкільну освіту, свідоцтва про народження або смерть, оформлення субсидії на житлово-комунальні послуги. Щодо внутрішньо переміщених осіб, то для них найгострішою залишається тема призначення, продовження та відновлення виплат щомісячної цільової допомоги. В усіх населених пунктах Станично-Луганського району фахівці центру проводять інформаційні групові сесії з питань отримання нових або відновлення втрачених чи пошкоджених документів, виплати пенсій і соціальної допомоги, оформлення перепустки для перетину лінії розмежування. Звернулась сюди і мешканка Станично-Луганського району Наталя. Її чоловік пропав два роки тому. Вона довго поневірялася по різних державних органах з заявою на отримання виплати для 15-річного сина через втрату годувальника. Але кожного разу були відмови через відсутність рішення суду про визнання її чоловіка безвісті зниклим. Жінка звернулася до Центру правової допомоги NRC. «Я була в розпачі, не знала, як розв’язати свою проблему. У мене закінчилися кошти, щоб я могла оплатити послуги юриста для подання заяви до суду», — розповідає Наталя крізь сльози.

У центрі її проконсультували щодо документів та допомогли скласти заяву і подати її до суду, який згодом виніс рішення про визнання чоловіка безвісті зниклим. Маючи на руках таке рішення, Наталя змогла оформити пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Це рішення дає їй також право вільно вивозити сина за кордон та розпоряджатися майном чоловіка.

Норвезька рада у справах біженців є незалежною міжнародною, гуманітарною неурядовою організацією, тож усі послуги надає безплатно.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.