Хокей. У Києві, в спорткомплексі АТЕК, відбувся ІV дитячий турнір пам’яті заслуженого тренера України Валентина Павловича Уткіна. Цього разу за головний приз суперечку вели п’ять команд із трьох міст країни: столичні «Сокіл-2006», «Сокіл-2005», «Крижинка», «Кривбас» (Кривий Ріг) і «Гладіатори» (Дніпро).


Звичайно, охочих вийти на лід АТЕКу було значно більше. Але поки що для розширення географії учасників, на жаль, не ті можливості. Втім, хочеться вірити, що настануть такі часи, коли кількість учасників помітно збільшиться. І серед запрошених неодмінно будуть зарубіжні команди. Так відбувалося за часів директорування в СДЮШОР «Сокіл» Валентина Павловича, коли наші команди хлопчиків вирушали на турніри до багатьох країн, а до спорткомплексу «Авангард» залюбки приїздили європейці та колективи із США та Канади.


***


Нинішні змагання тривали протягом двох днів в одне коло (матчі кожний з кожним). І так сталося, що перед завершальною зустріччю (дніпровським дербі), котра, мов на замовлення, стала по-справжньому фінальною, на рахунку криворіжців було два виграші і нічия, а у дніпрян — три звитяги.


Щоб стати переможцем, «Кривбас» мав лише перемогти. І, здавалося, що до здійснення мети — один крок. Адже юні хокеїсти з Кривого Рогу повели в рахунку 2:0. Але «Гладіатори», яких влаштовувала навіть нічия, виявилися міцним горішком і продемонстрували майстерність та високі бойові якості. Зрештою вони зрівняли рахунок і довели матч до бажаної нічиєї — 2:2.


Отже, «Гладіатори» (тренер — Володимир Волошин) — переможці меморіалу (7 очок), срібні медалі дісталися «Кривбасу» (Олександр Пойда) — 6, «бронза» — у «Сокола-2005» (Олексій Зудін) — 4. Далі «Крижинка» — 3 і «Сокіл-2006» — 0.


Приємно, що учасники змагань продемонстрували пристойний вишкіл. А це означає, що в українських майстрів хокею підростає гідна зміна. І цьому факту особливо радів би знаний організатор, педагог і вихователь Валентин Павлович Уткін — людина, яка присвятила цій справі більшу частину свого яскравого життя.


***


Організатори підготували море призів і нагород. Але скажемо конкретно про індивідуальні офіційні. Кращими гравцями в командах стали: Максим Симоненко («Гладіатори»), Микита Кущов («Кривбас»), Микола Кравченко («Сокіл-2005»), Владислав Свірчевський («Крижинка»), Юрій Єпіфанов («Сокіл-2006»).


***


Федерація хокею України нагородила кращого бомбардира за системою «гол+передача» Микиту Волобуєва («Гладіатори»). А приз «За волю до перемоги» від медійного спонсора турніру «Голосу України» отримав воротар команди «Сокіл-2006» Юрій Єпіфанов.


***


Щирі слова вдячності організатори та учасники турніру висловлюють вихованцям київської хокейної школи «Сокіл» — Володимиру Бороденку з випуску Валентина Уткіна (команда гравців 1965 року народження), олімпійському чемпіону Олексію Житнику, Станіславу Алексієнку, Олегу Юсипенку, батькам нинішніх учнів школи «Сокіл» (директор — Віктор Чибирєв) та багатьом іншим, хто відгукнувся та надав допомогу в організації цих змагань.


Геннадій БРАНИЦЬКИЙ, випускник СДЮШОР «Сокіл» 1992 року.

 

Гострих моментів у вирішальному матчі вистачало.

 

Юрій Єпіфанов, воротар команди «Сокіл-2006», — лауреат призу «Голосу України».

 

«Гладіатори» з Дніпра — переможці турніру.


Фото Олександра  КЛИМЕНКА.