Як повідомили «Голосу України» у прес-службі Інституту серця МОЗ України, директор установи професор Борис Тодуров спростував заяви Євгенії Закревської. Адвокат, що супроводжувала інтереси МОЗ у доборі держсекретаря, опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці й у багатьох електронних виданнях звинувачення на адресу Інституту в порушеннях під час закупівель. На думку Закревської, порушення полягали в закупівлі ліків за цінами, що перевищують представлені в інтернет-аптеках. Чи враховували вони при цьому витрати, пов’язані зі специфікою бюджетної організації (комплектація замовлення у вузькому зазорі між надходженням коштів із бюджету й завершенням року) — автор претензії не згадує.

 

 

«Через катастрофічну ситуацію з поставками видаткових матеріалів із закупівель МОЗ ми в Інституті серця постійно перебуваємо в критичній ситуації. Щодня «швидка» привозить украй важких пацієнтів, яких просто немає чим рятувати. Ми на рік робимо понад 5000 операцій на серці, які потребують величезних коштів, — це кардіохірургія, — каже Борис Тодуров. — Склади видаткових матеріалів порожні. У 2016 році ми не отримали із закупівель МОЗ ліків і видаткових матеріалів більш як на 50 мільйонів гривень. Це саме той тендер, який не провів МОЗ. Цю недостачу доводиться заповнювати самостійно, дрібними партіями, «тепер на тепер».


Обвинувачення в закупівлі ліків за завищеними цінами Тодуров протягом декількох годин спростував на своїй офіційній сторінці: «Інститут серця у своїй діяльності керується винятково наказами МОЗ. Один із таких наказів МОЗ (№ 546) від 26.08.2015 р. установив оптово-відпускну ціну на Цефопектам на рівні 92,20 гривні. Цей наказ чинний: якби закупівлю нині проводила міжнародна організація, вона закуповувала б за цими ж цінами», — пише керівник інституту.


«Не знаю, чому МОЗ установив саме таку ціну для закупівель. Я лікар, мені важливо, щоб мої пацієнти були забезпечені потрібними ліками в потрібний термін. Нехай члени команди Супрун перш ніж висувати претензії спочатку вивчать власну нормативку. Ми, лікарі й пацієнти, платимо їм за це з наших податків», — зазначив професор.


Нагадаємо, що 1 січня авторитетний кардіохірург Борис Тодуров звернув увагу громадськості на нездатність в.о. міністра охорони здоров’я Супрун та її заступника Олександра Лінчевського забезпечити українців медичною допомогою. Тодуров заявив, що сервіс міжнародних організацій застарів і не вартує грошей, які країна за нього платить. Й закликав перейти на новішу систему, яка за цей час зарекомендувала себе як більш ощадлива, — ProZorro. Після цього кардіохірург опинився в центрі інтенсивної критики з боку прихильників закупівель ліків через міжнародників.