Готується законопроект


Це передбачає нещодавно зареєстрований у Верховній Раді законопроект про зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо вдосконалення порядку державної реєстрації громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів) (№ 5620).


Згідно з чинним законодавством суб’єктами державної реєстрації громадських об’єднань є територіальні органи Міністерства юстиції України в областях, містах Києві та Севастополі. Однак, як зауважує спів-автор законопроекту — народний депутат України Олег Петренко (фракція Блоку Петра Порошенка), це створює суттєві незручності для членів громадських об’єднань, оскільки вони змушені добиратися до обласних центрів, де розташовані територіальні органи Міністерства юстиції України.

 

А строк проведення реєстраційних дій за законом може тривати понад три тижні. При цьому строк державної реєстрації може бути продовжений за потреби ще на 15 робочих днів. Отож реєстрація громадського об’єднання може тривати більш як три тижні.


«Подібний строк є невиправданим, оскільки, для прикладу, реєстраційні дії щодо державної реєстрації таких юридичних осіб, як благодійні організації та господарські товариства проводяться протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, крім вихідних та святкових днів», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.


Законопроектом пропонується надати право державної реєстрації громадських об’єднань виконавчим органам сільських, селищних, районних та міських рад, Київській та Севастопольській міським та районним у містах держадміністраціям, нотаріусам та іншим акредитованим суб’єктам. Окрім цього, у статті 26 цього Закону пропонується визначити, що розгляд документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій щодо громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів, здійснюється протягом 24 годин після надходження документів, тобто за одну добу (окрім вихідних та святкових днів).

 

Факт

За даними Державної служби статистики України за 2015 рік, на обліку громадських організацій, які подали звіти, перебувало 25,7 мільйона осіб (у 2014 році — 27 мільйонів).