За аналітичними зведеннями, що їх зробили фахівці Всеукраїнської аграрної ради, тіньовий сектор ринку зерна в Україні на сьогодні вже сягнув 50%.


Зокрема, заступник голови ГС «ВАР» М. Соколов через засоби мас-медіа наголошує, що така ситуація є вкрай небезпечною для легальних виробників: «Вони втрачають свою конкурентоспроможність: ціна на «біле» зерно через податки значно вища, ніж на «чорне». Сьогодні українським аграріям доводиться конкурувати не тільки на світовому ринку, а й на внутрішньому, що дуже виснажує галузь.


Від роботи в тіні безліч плюсів. Порівняйте: легальні виробники зерна платять майже 1,5 тис. грн. податків за гектар землі, а нелегальні близько 26 грн. Понад те, оскільки «чорні» виробники орендують землю за готівку, без будь-яких документів, то орендодавець ще й має можливість отримувати субсидію, оскільки його «білі» доходи мізерні».


Ось такі невеселі реалії. Щоб розібратися в цій проблемі глибше, журналісти та активісти кіровоградської ГО «Життя без корупції» вирушили в найближчий до обласного центру Новгородківський район, щоб зустрітися з керівником його адміністрації Андрієм Кочергою (попередньо в телефонній бесіді з керівником ГО Оксаною Чіканчі він погодився на розмову з пресою).

 

Андрій Кочерга (праворуч) та автор матеріалу.

 

Порожня риторика чиновників набридла


Готуючись до зустрічі, ми проаналізували районну пресу та інші доступні джерела інформації і знайшли чимало випадків висунення претензій з боку прокуратури стосовно незаконної діяльності окремих «чорних» фермерів.

Тож під час інтерв’ю з першою особою Новгородківщини хотіли отримати відповіді на найболючіші питання:


— Як районна влада ставиться до стрімкого зростання сектору нелегалів на ринку зерна в Новгородківському районі за останні роки? Що зроблено особисто головою РДА для боротьби з прихованою орендою? Якою є конкретна стратегія викорінення тенденції недонадходжень до бюджету через активну діяльність місцевих нелегальних виробників?


— Стратегія Новгородківської РДА одна — діяти в правовому полі. Якщо справді виявляємо такий факт, то йде відповідне звернення до правоохоронних органів, а далі вже включаються в роботу структури МВС і прокуратури, в межах повноважень — Служба безпеки України. За час мого перебування на посаді всі згадані структури працювали над цим питанням. І, в принципі, воно вирішувалось позитивно.


— У районі є свої приклади ігнорування закону. Зокрема, у Вершино-Кам’янці чимало землі не обліковано. Також має місце порушення законів із боку колишньої голови Митрофанівської сільської ради Тетяни Ковальової щодо виділення земельних ділянок рідні. Цією справою активно займалась прокуратура. Чому правопорушники не покарані?


— Дімітрієв — колишній селищний голова. Щодо нього є одна скандальна ситуація по паях. Але, наскільки я знаю, справа нині в суді, і я не готовий на цю тему спілкуватись, бо на сьогодні немає остаточного рішення суду. Ви ж розумієте, якщо спілкуватись у юридичній площині, то нині якісь висновки надавати ще зарано. Справа — у першій інстанції. Адміністрація є в ній третьою стороною.


Що стосується Ковальової, то це теж колишня сільська голова Митрофанівки. Наскільки володію інформацією, обробкою земель займається її чоловік. Особисто з ним я не знайомий. От, у принципі, і все, що я можу сказати.


— Мають місце навіть такі випадки, коли на 80-річну бабусю, яка ледь пересувається, записані земельні паї, і в неї нібито є трактори, якими вона обробляє цю землю. Але ж зрозуміло, що це все — ширма і насправді на цій ділянці заробляють інші люди. Вас, як першу особу району, це не бентежить? Тим паче що ви в минулому — податківець, тож розумієте, чим загрожує вся ця тінь?


— Я — посадова особа. Це першочергово. Мені не зовсім зручно без рішень відповідних органів давати висновки по певних людях, по прізвищах. Що стосується ситуації в цілому — вона просто кричуща.


— Ця тема нині активно обговорюється в суспільстві, а окремі аналітики стверджують, що місцева влада якось мотивована, якщо ситуація не змінюється. І ви мотивовані?


— Жодної мотивації немає, і я вважаю це точкою зору, яка не має права на життя. В якому ракурсі ви бачите мотивацію?


— У тому сенсі, що ситуація ніяк не змінюється на краще і нічого не робиться.


— Це питання лежить не в нашій площині. Його потрібно переносити в площину законодавчої бази, тобто до Верховної Ради. Ви думаєте, ми цього не бачимо? Воно все видно тому, що ми є розпорядниками бюджетів на місцях, і з нас спитає районна рада та моє вище керівництво за той чи інший показник.


— Хотілося б більших результатів, враховуючи, що ваш район входить у п’ятірку найбільш корумпованих за підсумками спостережень різних громадських організацій.


— Моє особисте ставлення до корупції цілком негативне. Це той самий ворог, який стоїть у нас на кордонах, тільки всередині.


Безкарність в АПК загалом провокує злочинність 


Чесно кажучи, журналістів та громадських діячів, які ведуть постійний моніторинг динаміки соціально-економічних змін в районах Кіровоградщини, в тому числі — Новгородківському, такий результат розмови дуже здивував. Адже ще влітку минулого року один із депутатів виступив на сесії районної ради з нищівною критикою роботи правоохоронних органів у Новгородці. Зокрема, він наголосив, що стан боротьби поліцейських із місцевою злочинністю є вкрай незадовільним, і навів чимало фактів на підтвердження цього. Йшлося й про зростання числа наркозалежних, і про нелегальну торгівлю алкоголем сумнівної якості, і про практичну бездіяльність тамтешньої поліції в боротьбі зі злочинністю в сфері агропромислового комплексу (на тлі зростання попиту на чорному ринку на засоби захисту рослин та посівного матеріалу). Та пройшло півроку, а ситуація в цілому не змінилась. І хоч очільник Новгородківщини, виявляється, цілком усвідомлює ступінь серйозності проблеми нелегалів та соціальних наслідків цього, але йому чомусь усе подобається. Інакше що заважає особисто голові РДА зробити щось реальне, аби зрештою навести лад у районі? Переконання, що замість нього порядок на Новгородківщині має навести хтось із Києва?!


Чому голова РДА не хоче або не вміє виконувати свою безпосередню роботу чиновника певного державного рангу? Адже поки керівник такий «нерішучий», стан справ у Новгородківському районі погіршується. Ми провели експрес-опитування кількох очільників агропідприємств щодо їх ставлення до фактичної неконтрольованості владою зростання кількості нелегалів на цій території. Відомий місцевий аграрій Микола Монашок, зокрема, зауважив, що голова РДА чудово знає про всі факти прихованої оренди і всіх тіньовиків персонально...


І наостанок. Мовчати з цього приводу суспільство вже не буде. І журналістські розслідування з цієї теми триватимуть. Маємо відтворити повну картину з тіньовиками всіх видів та їх закулісними покровителями. Принаймні, якщо дехто сплутав своє місце роботи і не готовий вирішувати серйозні проблеми, він має звільнити його для тих людей, які хочуть працювати на благо України.


Підготував Андрій ВЕРГУЛЕНКО, ГО «Життя без корупції».


Кіровоградська область.


Фото надані ГО «Життя без корупції».

Коментар експерта, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, засновника агрохолдингу, який діє в кількох районах Кіровоградщини, Сергія Тарасова:


— На мій погляд, місцева влада явно мотивована. Чому я роблю такий висновок?! Візьмімо для прикладу Новомиргородський і Новгородківський райони. Якщо в перший я інвестую гроші впевнено, то в другий — тільки по мінімуму. Чому? Тому що там немає розуміння державності.


Що відбувається насправді? Легальному бізнесу доводиться конкурувати з нелегальним. Там, де бізнес у мене або в тих, хто працює офіційно, усе йде з чітким дотриманням законності. А нелегали чекають, поки ми виплатимо орендну плату, а потім дають на 500 грн. більше, при цьому заощаджуючи до 1,5 тис. грн. на кожному паї, нічого не відраховуючи в бюджет! А місцева влада з ними не бореться. Виходить, зацікавлена в них. Є досить багато інструментів боротьби з такими порушниками. І я переконаний, що якби була на те воля влади, то всі ці незаконні вияви мінімізували б.


До чого призводять тіньові відносини? Звичайно, до криміналізації. У таких районах спостерігається розгул криміналу. Не оформлені земельно-правові відносини — виходить, треба йти до суду. Отже, виникають якісь інші варіанти вирішення суперечок.


Узагалі тіньові схеми нелегалів змінюють багато чого в соціально-правових стандартах. Фактично не можна написати заяву в поліцію — адже немає документів ні на врожай, ні на право оренди, взагалі ні на що.
Чому в тіньовиків трактори працюють ночами? Тому що на них їздять не оформлені механізатори. Хоча обробляє ці землі начебто бабуся, яка, згідно з документами, одноосібник.


Ідеться також про незаконне розорювання й обробку пасовищ та інших земель несільськогосподарського призначення. Причому не без допомоги людей при владі. Таким чином, аграрний сектор (у т. ч. — і в Новгородківському районі) поступово дедалі більше переходить у тінь. А перша особа району саме й стає на бік усіх цих так званих нелегалів, відмовляючись допомагати тим, хто хоче оформити оренду офіційно.


З другого боку, виходить, що тіньовиків начебто й немає. Адже вони не платять нічого, у них не оформлена земля в оренду. А ще — у них немає ніяких перевірок контролюючих інстанцій. Тобто — повний захист від усіх соціальних фільтрів. При цьому «криша» в нелегалів дуже серйозна.


І це ще не все. Вони набудували масу ніким не облікованих складських приміщень. Є на це дозвіл чи нема — ми не знаємо. Чи дотримуються вони, наприклад, елементарних протипожежних чи санітарних правил? Адже з будівництва вони теж не одержують ніяких дозволів, не проходять ніяких експертиз...


Наприклад, біля нашого елеватора, побудованого в Новгородківському районі, є кафе, де панує цілковита антисанітарія. Тут торгують кавою й... бензином. Каністри з пальним, а поруч... каша, пюре!


Рядових працівників можна зрозуміти — люди на периферії опинилися у важких соціальних умовах, кожен виживає, як може. Хтось займається вирубкою лісопосадок. Хтось торгує самогоном. І при цьому можновладці про все це чудово знають.


Але повернімося до теми прихованої оренди. Тут усе просто — посіяв, зібрав, заплатив по незаконних схемах — і ніяких вам податків у державну скарбницю.


Для порівняння, у Новомиргородському районі це не виражений факт. У будь-якому разі, на тій території, де бізнес нашого агрохолдингу, немає неоформлених договорів оренди. І навіть якщо хтось іде в тінь — там ми можемо звертатися в суди. У таких випадках є змога в судовому порядку розірвати відносини, якщо порушуються наші першочергові права, прописані в законі. Зовсім інша ситуація по Новгородківському району. Ми інвестуємо у виробництво певні кошти, а в результаті, коли закінчуються договори оренди, розуміємо, що вкладені гроші можуть завести в тіньові відносини. Тому туди інвестувати нема сенсу, при такому ставленні місцевої влади до бізнесу серйозні інвестиції в цей район не передбачаються.