Якщо не стане бджіл, то через чотири роки така само доля чекатиме й на людей, вважав Альберт Ейнштейн. Можливо, вчений дещо перебільшував, але можна з певністю сказати, що зникнення комах із нашої планети посилить продовольчу кризу.

Переймаючись проблемою, за ініціативи голови громадської організації пасічників Рокитнянського району на Київщині, досвідченого практика-бджоляра, працівника Національного університету біоресурсів і природокористування України Юрія Овдієнка провели науково-практичну конференцію.


Дослідник зазначив, що в Україні налічується понад 400 тисяч пасічників, які утримують майже 2,6 млн. бджолосімей, виробляється понад 70 тис. тонн меду, половина якого експортується, завдяки чому країна посідає перше місце в Європі і 3—4 у світі.

Галузь могла б розвиватись динамічніше, якби не низка проблем. Серед них: отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарстві; відсутність розшифровки на скороченій інструкції складу ветеринарних препаратів, які мають застосовуватися при захисті бджіл від шкідників і хвороб; низька закупівельна ціна на продукцію; недостатня відкритість та публічність у роботі громадських об’єднань пасічників. А найголовніша проблема — відсутність державної підтримки галузі.


Хоч вітчизняне бджільництво має потужну наукову базу, практична реалізація розробок ще недостатня. Кульгають такі напрямки, як племінна робота, підготовка кадрів, пропаганда корисності продуктів бджільництва. Учасники говорили про необхідність перебудови галузі. Наприклад, у розвинених країнах бджолярі гуртуються у виробничі та обслуговуючі кооперативи, що дає змогу впроваджувати новітні технології, користуватися сучасним лабораторним обладнанням, боротися з хворобами комах, самостійно експортувати продукцію за кордон. Відповідали б кооперативи і за якість меду.


Підкреслювалось і те, що нині, в епоху збільшення кількості хвороб, що суттєво впливають на якість і продовження життя, допоможуть мед і такі продукти бджільництва, як прополіс, перга, маточне молочко, бджолина отрута й забрус. Давно відомо що мед має чудові антибактеріальні, бактерицидні і протизапальні властивості, тому його необхідно широко популяризувати.


Викладач Боярського коледжу екології і природних ресурсів Микола Войналович розповів про навчальну методику підготовки бджолярів та використання досвіду пасічників-ветеранів у підготовці кадрів. Крім того, бджолярі-практики скаржилися на знищення цінних медоносних насаджень, зокрема липи та акації, отруєння бджіл засобами захисту рослин. Наголошували, що сільгоспвиробники рідко сповіщають про проведення агротехнічних заходів.


Володимир БІЛЕНКО, заслужений працівник  сільського господарства  України.


Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.