Українці й далі стають свідками гучних корупційних скандалів, а також постійних арештів чиновників за хабарі у великих розмірах. Нині у провадженні НАБУ та ГПУ перебуває низка резонансних справ, рішення за якими планують прийняти вже найближчими місяцями. «Голос України» продовжує розбиратися: хто, чому і за що вже опинився за ґратами та які перспективи таких арештів перерости в гучні суди.

 

«Газові схеми Курченка»


Молодий бізнесмен Сергій Курченко вважався впливовим політиком у сфері енергетики за часів В. Януковича. Навесні 2016 року ГПУ після проведення розслідування заявила про підозру йому в створенні злочинної організації, яка у 2010—2014 роках «скоїла тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі зрідженим газом». Ідеться про паливо «Укргазвидобування» та «Укрнафти». За інформацією правоохоронців, бізнесмен купував газ на спецаукціонах за низькими цінами нібито для потреб населення, а затим перепродавав його через підконтрольні структури за значно вищими цінами. Збитки державі слідчі оцінюють на суму понад два мільярди гривень. Нагадаємо, що після Євромайдану він виїхав до РФ.


Улітку ГПУ повідомила про затримання Олександра Сухомлина, голови Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля у 2010—2014 роках. За даними слідства, він діяв у змові з С. Курченком, а також екс-президентом В. Януковичем та тодішнім прем’єром М. Азаровим. Ця схема нібито завдала збитків державі на мільярди гривень.


Через деякий час правоохоронці затримали ще одного фігуранта — топ-менеджера однієї із компаній С. Курченка Андрія Кошеля. Його заарештували під час спроби виїзду з України. За інформацією ГПУ, він також був причетний до схеми розкрадання державних енергоносіїв.


Третім гучним арештом у цій справі стало затримання колишнього заступника керівника «Нафтогазу» Олександра Кацуби. Його назвали одним із ключових учасників схеми. Нині він перебуває у СІЗО.


Як повідомили «Голосу України» в прес-службі ГПУ, слідчі продовжують здійснювати розслідування у кримінальному провадженні за підозрою С. Курченка в створенні та забезпеченні діяльності злочинної організації і заволодінні чужим майном.
«Ідеться про кошти державних та комерційних банківських установ, державних підприємств паливно-енергетичного сектору економіки в особливо великих розмірах. Діяльність злочинної організації завдала шкоди державі на загальну суму понад 7 мільярдів гривень. Частина зарештованих уже хоче укласти угоду зі слідством та відшкодувати збитки. Сам Курченко з березня 2014 року перебуває в міжнародному розшуку. Повторне клопотання нами про обрання йому запобіжного заходу — тримання під вартою — слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва задоволено, про що винесено відповідну ухвалу», — зазначили у прес-службі силового відомства.


«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів


Улітку минулого року стався ще один корупційний скандал — навколо так званої «чорної бухгалтерії Партії регіонів». «Голос України» уже розповідав про цей випадок. Нагадаємо, наприкінці травня колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак заявив ЗМІ, що передав до НАБУ приховану бухгалтерію Партії регіонів часів В. Януковича. За його словами, в документах містяться дані про незаконні платежі і підкуп чиновників на суму понад два мільярди гривень.


НАБУ та САП декілька місяців досліджували ці документи і наприкінці року пред’явили звинувачення голові ЦВК Михайлу Охендовському. Детективи встановили, що він як член ЦВК у 2012 році за дорученням членів Партії регіонів і за кошти цієї політсили шість разів їздив за кордон, щоб переконати світ у демократичності виборчого процесу в Україні. За словами керівника САП Назара Холодницького, документи «чорної бухгалтерії» підтверджують чотири випадки отримання Охендовським готівки в офісі Партії регіонів у Києві на загальну суму 16 734 дол. США. Сам М. Охендовський назвав кримінальне провадження сфабрикованим і заявив ЗМІ, що готовий до співпраці зі слідством.


«Усе, що можна нині сказати, так це те, що на сьогодні досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів. Нещодавно Солом’янський суд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання до 13 лютого 2017 року. Заставу йому поки що не призначили, від посади також не відсторонили. Як розвиватимуться події, ЗМІ обов’язково повідомлять», — зазначили «Голосу України» в прес-службі НАБУ.


Сейфи із золотом


Ще один скандал розгорівся навколо заступника керівника Миколаївської області Миколи Романчука. Слідчі ГПУ затримали чиновника на отриманні хабара у понад 90 тисяч доларів за надання дозволу за користування надрами. Під час обшуку в маєтку чиновника виявили величезні суми валюти, підземні тунелі, в яких знайшли сейфи із золотом та коштовностями. Микола Романчук вийшов на свободу під заставу в 5,5 мільйона гривень, а суд над ним нині триває. Він своєї вини не визнає.


Дісталося на горіхи і т. в. о. ректора одного з найбільших вишів столиці — Національного авіаційного університету — Володимиру Харченку. Правоохоронці заарештували його під час отримання хабара на суму понад 100 тисяч євро. Як заявили в прес-службі НАБУ, детективи уже завершили досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні.


«Стороні захисту відкритий доступ до матеріалів слідства. Далі справа за служителями Феміди. За версією слідства, т. в. о. ректора НАУ вимагав 5 млн. грн. та додатково 50 тис. дол. США за подальше невчинення перешкод у поновленні на посадах за рішенням суду колишніх працівників університету та підписання наказів про їх призначення. Також за результатами досудового розслідування було встановлено, що т. в. о. ректора вишу протягом 2016 року умисно з особистих мотивів не виконував судові рішення, які набули законної сили, щодо поновлення деяких незаконно звільнених працівників університету», — повідомили в силовому відомстві.

 

ДОВІДКОВО

Результати роботи правоохоронних органів у боротьбі із корупцією за 2016 рік.


НАБУ: в роботі детективів перебувало 256 активних проваджень, 121 особі повідомлено про підозру; в 41 провадженні завершено досудове розслідування, їх скеровано до суду; складено обвинувальні акти стосовно 63 осіб; суд виніс усього 9 обвинувальних вироків.