Взяти під особистий контроль вирішення питання про визначення представника Верховної Ради України у складі Комісії з питань вищого корпусу державної служби. З такою пропозицією до Голови Верховної Ради Андрія Парубія звернувся Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Відповідний лист, за підписом голови комітету Сергія Власенка, оприлюднено на парламентському сайті.

 

«На виконання ч.3 ст.14 Закону «Про державну службу» відповідну Комісію було утворено Кабінетом Міністрів із затвердженням її персонального складу ще в липні 2016 року. До її складу ввійшли представники Президента, Кабінету Міністрів, Державної судової адміністрації, керівник Національного агентства України з питань державної служби, керівник Національного агентства з питань запобігання корупції, представники всеукраїнських об’єднань профспілок, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів і експертного середовища», — йдеться у листі.


Натомість, наголошують у комітеті, Верховна Рада залишається єдиним органом, який досі не делегував до складу Комісії свого представника: «З огляду на повноваження Комісії щодо проведення конкурсів на зайняття вакантних посад вищого корпусу державної служби (категорії «А»), а також беручи до уваги, що станом на 26 грудня 2016 року Комісією було оголошено 111 конкурсів, з яких проведено 108, комітет вважає відсутність у її складі представника Верховної Ради України неприпустимим».


Водночас комітет поділяє глибоку стурбованість і занепокоєння суспільства у зв’язку з окремими рішеннями Комісії щодо визначення переможців конкурсу на відповідні вакантні посади як до центральних органів виконавчої влади, так і до місцевих державних адміністрацій, оскільки вони не завжди відповідають таким основним принципам діяльності Комісії, як професіоналізм, неупередженість, прозорість та обґрунтованість.


У межах виконання контрольної функції комітет на своїх засіданнях за участі Голови Нацдержслужби Костянтина Ващенка двічі розглядав питання щодо стану провадження діяльності Комісії. За їх підсумками було виявлено низку недоліків на різних етапах проведення конкурсу.


Комітет вважає, що такий стан справ призводить лише до дискредитації процесу реформування державного управління і, зокрема, його суттєвої складової — сфери державної служби, та позбавляє Верховну Раду України можливості ефективно виконувати визначені законом контрольні функції у цій сфері.


Крім того, С. Власенко нагадав, що комітет ще 18 квітня 2016 року запропонував до складу Комісії кандидатуру представника Верховної Ради — Василькевича Ярослава Івановича, керівника секретаріату Конституційного Суду (проект постанови реєстр. № 4459).


Водночас після звернення комітету до керівників усіх депутатських фракцій (депутатських груп) та позафракційних народних депутатів з пропозицією провести зустрічі (співбесіди) із запропонованим кандидатом, жодних застережень щодо поданої кандидатури або пропозицій щодо альтернативних кандидатів до комітету не надходило.


За таких підстав Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вимагає невідкладного розгляду на одному з найближчих пленарних засідань проекту постанови «Про визначення представника Верховної Ради України до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби» (реєстр. № 4459).