Доцільність існування районів, межі яких збігаються з межами об’єднаної територіальної громади, ставиться під сумнів. Насамперед ідеться про Сновський район Чернігівської, Лиманський — Донецької, Народицький — Житомирської, Старосинявський — Хмельницької областей. Питання про це поставив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, коментуючи лист Кабінету Міністрів із проханням доручити відповідним обласним державним адміністраціям за участі обласних рад розглянути це питання та надати свої пропозиції Верховній Раді та Кабінету Міністрів.


«У таких районах зникають правові підстави для функціонування відповідних районних рад, які відповідно до Конституції України є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, оскільки виключається можливість представлення таких спільних інтересів територіальних громад у зв’язку з їх фактичною відсутністю. Також встановлення прямих міжбюджетних відносин місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад із Державним бюджетом забезпечило фактичну передачу всього обсягу повноважень райдержадміністрацій, районних рад відповідним радам та їх виконавчим органам об’єднаних територіальних громад», — сказав перший заступник міністра.


На Чернігівщині цьогоріч така само доля чекає на Куликівський, Срібнянський, Варвинський, Талалаївський та Семенівський райони. Адже нелогічним видається район, в якому лише 11 тисяч мешканців, а всі відповідні районні чиновницькі структури спокійно проїдають бюджетні кошти.

Чернігівська область.