У Сєверодонецьку відбулося друге засідання Луганського апеляційного суду за обвинуваченням екс-глави фракції Партії регіонів, лідера луганських «регіоналів» Олександра Єфремова. Він обвинувачується в пособництві організації захоплення будинків Луганської обласної державної адміністрації та управління СБУ в Луганській області. А також у «здійсненні навмисних дій з метою зміни кордонів території та державного кордону України, організаційному й іншому сприянні створенню й діяльності терористичної організації «Луганська народна республіка» і державній зраді». Перше засідання суду напередодні Різдвяних свят не відбулося через неявку адвокатів Олександра Єфремова. На другому засіданні, яке відбулося 10 січня, Луганський апеляційний суд розглянув питання територіальної підсудності кримінального виробництва стосовно Єфремова й ухвалив рішення, що розглядати цю справу повинен Старобільський районний суд. Олександра Єфремова в залі суду не було.


Рішення суду викликало неоднозначну реакцію з боку захисту. Адвокати наполягають, щоб справу розглядали не в районному суді Старобільська, а в столиці, де перебуває орган досудового розслідування.


А тим часом Служба безпеки України офіційно спростувала інформацію адвокатів Олександра Єфремова про нібито «нелюдські» умови перебування екс-народного депутата в ізоляторі тимчасового утримання СБУ. Як один із доказів наводиться той факт, що за весь час перебування під вартою Єфремов і його адвокати не подали жодної скарги, в тому числі на умови утримання. За інформацією відомства, Олександр Єфремов перебуває в стандартній двомісній камері площею 13,5 квадратних метрів, яка обладнана всім необхідним. Вікно із кватиркою вільно відкривається за бажанням затриманого. Для припинення спекуляцій СБУ готова надати можливість ознайомитися з умовами утримання Єфремова Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковскій.

Луганська область.