Редактори та видавці друкованих ЗМІ всерйоз стурбовані. Через падіння курсу гривні ціни на папір і матеріали для друку різко зросли в середньому на 25—30 відсотків. Відповідно збільшиться і вартість кінцевого продукту — газет та журналів, іншої поліграфічної продукції.

У друкарнях та видавництвах завжди існує певний запас розхідних матеріалів, проте надовго його не вистачить. Вихід є — на чомусь економити або збільшувати вартість газет. Та обидва варіанти практично не реальні. З постійним неаргументованим зростанням вартості поштових послуг в редакціях ще якось, хоч і за рахунок затримок заробітної плати та розрахунків з друкарнями, справлялися. Та подорожчання на третину поліграфічних послуг може спричинити їх закриття.

За словами Галини Недолужко, керівника ТОВ «Поліграф-сервіс», вартість поліграфічних послуг міцно прив’язана до курсу валют. Адже папір часто доводиться закуповувати в Росії, а пластини та хімікати для друку — в Європі.

До редакцій вже почали надходити листи з попередженнями про можливі зміни в ціновій політиці. Багато хто з керівників друкованих ЗМІ схильний вважати, що для них це — не просто криза, а летальний випадок. Радує одне: ті підприємства, які закуповують матеріали у вітчизняних виробників, змінювати розцінки поки що не планують.

Кіровоград.