Функція Міністерства охорони здоров’я, як і будь-якого керівника лікувального закладу, — не економія, а своєчасність забезпечення пацієнтів якісними ліками та витратними матеріалами. Про це заявила народний депутат від фракції Опозиційного блоку Тетяна Бахтеєва (на знімку), коментуючи конфліктну ситуацію між Інститутом серця і МОЗ.

 


Парламентарій акцентувала увагу на тому, що в заяві міністерства сказано: метою передачі закупівель міжнародним організаціям є можливість отримати ліки кращої якості в достатній кількості і за чесними цінами.


«Пацієнт, який потребує екстреної операції на серці, не може чекати рік, поки міжнародна компанія проведе тендер і поставить в Україну медикаменти та витратні матеріали. Тим паче хочу нагадати, що кошти на закупівлю ліків і вакцин, виділені з Державного бюджету на поточний рік, лежали на рахунках трьох міжнародних організацій, і це крім 5—7-відсоткової комісії за посередницькі послуги цих організацій. Як показав аналіз закупівель, жодної економії там немає», — сказала народний обранець, повідомляє прес-служба Опозиційного блоку.


Тетяна Бахтеєва також зазначила: в Держбюджеті на поточний рік на програму серцево-судинних захворювань виділено 357 мільйонів гривень. А мінімальна потреба, розрахована на основі заявок регіонів, — 1,6 мільярда гривень. Це означає, що лише один із чотирьох громадян із серцево-судинним захворюванням зможе отримати необхідні ліки і, в разі необхідності, оперативне лікування.


За її словами, в Україні є підготовлені професійні лікарі, але немає умов для реалізації їх потенціалу: відсутні сучасне обладнання, витратні матеріали, гідна оплата праці.