Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила низький рівень освоєння коштів, виділених на відбудову Донбасу

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова й міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш побували на Донбасі. «Маємо насичену програму, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник глави законодавчого органу. — У планах — моніторинг того, наскільки ефективно використано кошти на відбудову інфраструктурних об’єктів, на які парламент і уряд спрямували додаткові кошти». Ірина Геращенко висловила переконання в тому, що під час війни кожна копійка, спрямована на Донбас, має використовуватися дбайливо.

 

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народний депутат України Марія Іонова.


Пізніше на сторінці законотворця з’явилася така інформація: «У 2016 році своїм рішенням Верховна Рада перерозподілила майже чотири мільярди гривень, які спрямувала на відновлення інфраструктурних і соціальних об’єктів у Донецькій та Луганській областях. Список об’єктів затверджував бюджетний комітет за пропозиціями регіональної влади і народних депутатів, які подавали свої ідеї». За словами Ірини Геращенко, на Донеччині визначили 596 об’єктів, а на Луганщині — 150. Нині розпочато роботу лише на половині визначених об’єктів. «В основному, ще тривають тендерні процедури, -зауважила вона, — і маю відзначити достатньо низький рівень освоєння виділених державою коштів». Так, на Донеччині знайшли, як витратити менше десяти відсотків призначеної суми, а на Луганщині — трохи більше. Ірина Геращенко запевняє: всі тендерні процедури проходять через «ProZorro», що дає змогу заощадити кошти, а до будівельних робіт обов’язково залучаються переселенці.
Делегація парламентаріїв та профільний міністр відвідали п’ять об’єктів, де роботи йдуть до завершення і де можна оцінити проведені тендери та якість будівництва. Це опорні школи в Дружківці та Часовому Яру, гуртожитки для силовиків і переселених вишів у Бахмуті, шляхопровід у Костянтинівці. «Десь видно, що ремонт робиться капітальний, десь неозброєним оком помітна різниця між ціною квадратного метра та якістю», — зауважила І. Геращенко. За її словами, більш детально моніторити кожну копійку витрачених державою грошей вже за кілька днів почне спеціальна урядова комісія, яка отримає попередні висновки і результати побаченого візитерами. Відповідне рішення уряду про створення такої комісії вже є.


«Ми побували в Краматорському прикордонному загоні, який забезпечує контроль у зоні АТО, в тому числі на контрольно-пропускному пункті в’їзду-виїзду, — наголосила І. Геращенко. — Усім школам та військовим передали бібліотеки від найкращих українських видавництв у рамках проекту «Книжка для Донбасу».


Перший заступник глави парламенту подякувала за співпрацю Держтелерадіо і Олегу Наливайку, а також політичній партії «Солідарність» за фрукти та оргтехніку для бійців. Представники делегації відвідали також КПВВ у Майорську, вручили відзнаки Верховної Ради кращим освітянам і шахтарям Донеччини, провели нараду з керівництвом Донецької ОВЦА. Однак найбільш емоційною та важливою зустріччю І. Геращенко назвала візит до 81-ї окремої аеромобільної бригади імені старшого лейтенанта Героя України Івана Зубкова. «Коли ти в армії, з хлопцями, коли маєш звітувати перед ними — розумієш, скільки ще влада і суспільство має зробити для наших захисників, — написала Перший заступник Голови Верховної Ради. — І ще один важливий момент — у 81-й працює дуже багато жінок-військових. Справжніх».


Вл. інф.


Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.