Податкова міліція діятиме доти, доки законодавчо не буде створено новий відповідний орган. Про це, якщо стисло, йдеться у відповіді Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Державній фіскальній службі.


Роз’яснення комітету знадобилося у зв’язку з тим, що нібито через помилку у змінах до Податкового кодексу податкова міліція з 1 січня де-юре ліквідована, хоча де-факто її повноваження не передано новому органу.


У комітеті пояснили, що «виключення розділу XVІІІ «Податкова міліція» Податкового кодексу України (...) починають діяти з дня набрання чинності законом, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави (...)». Простою мовою, поки не створять нового підрозділу боротьби із фінансовими злочинами, податкова міліція діятиме.


Проте це непорозуміння породило цілу дискусію на тему, якою ж має бути реформована податкова міліція. Міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що податкову міліцію слід ліквідувати, а натомість створити аналітичну фінансову поліцію. З цим категорично не погодився міністр внутрішніх справ. «Жодної фінансової поліції допускати не можна! Потрібно створити сучасну службу фінансових розслідувань, а не ремейк пострадянського ОБХСС», — написав Аваков у своєму мікроблозі.


Незважаючи на це, у Мінфіні запевняють, що законопроект про створення фінансової поліції незабаром буде представлений уряду. Тож очевидно, що попереду — велика дискусія з приводу того, як далі працюватимуть фінансові детективи.