Мова про Володимира Вертелецького (на знімку), котрий народився в місті Рівне 1936 року. Нині він – вчений зі світовим ім’ям, професор генетики. Тривалий час практикував медицину в Аргентині, більше чотирьох десятків літ продовжує цю справу в США, громадянином яких є.

 

Основна тема його досліджень, викладена в більшості із 255 написаних наукових статей і монографій, – це тератологія і медична генетика. При цьому учений протягом п`ятнадцять років досліджував та вивчав, як в Україні впливає на людську природу «Чорнобиль». Відповідно напрацьовував декілька дієвих метод, як запобігти вадам розвитку, набутим і вродженим. Увесь цей науково-дослідницький багаж втілився в багатотомник «Вроджені вади розвитку. Полісся. Чорнобиль».

 

Наразі згадана фундаментальна праця стала набутком лікарів із Рівного. Передані для земляків дослідження Володимира Вертелецького презентувала завідуюча медико-генетичним центром Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука Любов Євтушок. Вона, зокрема, зазначила, що учений не тільки як земляк звернув увагу на Рівненщину. За дослідженням, частота вад невральної трубки, мікроцефалії, мікрофтальмії у Рівненській області є серед найвищих у Європі. Цей показник спричинений з-поміж іншого довготривалими негативними ефектами від низьких доз радіації внаслідок Чорнобильської катастрофи, що, власне, й досліджував учений. Водночас Володимир Вертелецький пропонує низку програмних заходів як протидію вадам розвитку людини, які, як сподівається, за його багатолітнім напрацюванням переймуть і впроваджуватимуть рівненські лікарі.

 

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото надане авторами.

 

Рівненська область.

 

Голос України